KRABBENDAM - Afgelopen vrijdagavond trad één van Nederlands beste Bluesbands op in het kerkje in Krabbendam. Een unieke gebeurtenis volgens Oskar Verkamman, voorzitter van de organiserende stichting. Een band met zo’n naam en reputatie naar ons kleine kerkje halen was iets wat we niet voor mogelijk hadden gehouden.

Barrelhouse vierde onlangs hun 45 jarige bestaan, in ongewijzigde samenstelling spelen ze sinds 1974 voor volle zalen. Nu dus voor het eerst heeft Krabbendam en omstreken kennis gemaakt met de levendige Blues van Barrelhouse. Eigen geschreven nummers met een oorsprong in de oude Blues met een klein vleugje jazz.

Het overbekende stemgeluid van Tieneke Schoemaker klonk alsof de akoestiek van de kerk hiervoor was bedoeld. Op tijden intiem en meeslepend, maar ook met alle registers open vielen de Blues teksten elke keer precies op de plek. De interactie met het publiek werd gezocht en gevonden. Nummers van het recente jubileum album werden afgewisseld met oude minder vaak gespeelde nummers. De tijd heeft de nummers gerijpt en de timing van de band was elk moment precies goed.

Op gezette tijde gingen de gebroeder Laporte de dialoog met elkaar aan via hun gitaren. De jaren hebben geen invloed gehad op hun energie en enthousiaste. Guus Laporte vertelde na afloop dat geen concert hetzelfde is. De melodielijn ligt vast, samen met het begin en einde, wat daartussen gebeurd is maar afwachten hoe het moment zich ontwikkelt. Een nummer wordt altijd beïnvloed door wat we op dat moment voelen.

Multi-instrumentalist Jan Willem Sligting openende met de Blues harp maar schakelde naadloos over naar de contrabas om vervolgens de accordeon ter hand te nemen. Toetsenist Han van Dam liet de oude kerkpiano kennis maken met de Blues en kreeg meerdere malen de handen van de toeschouwers op elkaar. Onverstoorbaar gaf Bob Dros op de achtergrond de maat aan om af en toe even helemaal inzichzelf gekeerd de improvisatie te zoeken.

Met twee sets van ongeveer 50 minuten elk, werd de aandacht van het publiek tot op de laatste seconden vastgehouden. Waarschijnlijk is de enige manier om het 45 jaar met elkaar uit te houden, met elkaar van de muziek te houden. Dit straalt de band uit, geen moment plichtmatig maar altijd gedreven en ogenschijnlijk moeiteloos. Een wereldband uit de omgeving Alkmaar/Haarlem die we waarschijnlijk niet voor het laatst in de omgeving Warmenhuizen hebben gezien.