TUITJENHORN - Woensdagavond 6 september geeft Dieuwertje Duijn in de bibliotheek van Tuitjenhorn een lezing over boerderijonderzoek, aansluitend bij het thema van Monumentendag: ‘Boeren, burgers en buitenlui'.

Ieder jaar worden in Noord-Holland naar schatting 20 tot 30 stolpboerderijen afgebroken. In veel gevallen verdwijnt hiermee een eeuwenoud gebouw. Archeologie West-Friesland -het archeologisch samenwerkingsverband van zeven gemeenten- doet sinds 2010 ondergronds en bovengronds onderzoek naar oude stolpen die op de nominatie staan om gesloopt worden. Doel van dit onderzoek is om meer te weten te komen over de geschiedenis van het boerderijtype.

Voorafgaand aan de sloop wordt onder meer de houten hoofdconstructie van de stolp onderzocht. Dit ‘vierkant’ is het oudste gedeelte van de stolp en geeft informatie over de ouderdom van de boerderij. Hieruit blijkt dat een stolpboerderij vaak veel ouder is dan je op basis van de gevels zou verwachten. Achter gevels uit de 19ste eeuw kan bijvoorbeeld een vierkant uit de 16de eeuw schuil gaan.

Na de sloop vindt een opgraving plaats, waarbij de ondergrondse resten van de boerderij worden onderzocht. Hierbij komen bijvoorbeeld verdwenen kelders, funderingen en putten tevoorschijn. Aan de hand van deze gegevens kan de oude indeling van de stolp worden gereconstrueerd. Door de combinatie van boven- en ondergronds onderzoek kan de volledige geschiedenis van de boerderij in kaart worden gebracht.

Lezing boerderijonderzoek op 6 september, aanvang 19.30 uur in de bibliotheek in Tuitjenhorn, Oostwal 6. Toegang € 3,50 inclusief koffie/thee, kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of in de bibliotheek.