NOORD-HOLLAND - Wil je binnenkort op een vrijdagmiddag in het huwelijksbootje stappen? Hoeveel je kwijt bent voor een ceremonie in het gemeentehuis kan lokaal sterk verschillen. In Schagen ben je van alle Noord-Hollandse gemeenten het minste kwijt: € 312,70. Dit terwijl een soortgelijke vrijdagceremonie in Amsterdam € 878 kost. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ThePerfectWedding.nl.


Goedkoopste en duurste vrijdagceremonie in Noord-Holland

Gemeenten bepalen zelf de kosten voor een huwelijksvoltrekking, waardoor er lokaal grote verschillen zijn in de tarieven. De meest voordelige ceremonie van Noord-Holland vind je dit jaar in Den Helder (€ 312,70), maar ook in Den Helder (€ 341,40) en Zaanstad (€ 360,05) ben je relatief goedkoop uit voor een huwelijksvoltrekking op vrijdagmiddag.

De duurste vrijdagmiddagceremonie van Noord-Holland vind je momenteel juist in de hoofdstad (€ 878). Hier betaal je ruim € 565 meer dan in Schagen voor een soortgelijke ceremonie. Ook in Haarlem (€ 819) en Wormerland (€ 812,15) ben je relatief veel kwijt voor een trouwdienst in het gemeentehuis.

Wijdemeren is de enige gemeente binnen Noord-Holland en zelfs binnen heel Nederland waar je op vrijdagmiddag niet in het gemeentehuis kunt trouwen. Benieuwd hoe duur het is om te trouwen bij jou in de buurt, of zien hoe het in de rest van Nederland zit? Hier lees je meer over het onderzoek:

https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/ceremonie

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: ‘‘Vrijdag is van oudsher een erg populaire dag om te trouwen. Door die populariteit hebben sommige gemeenten lange wachttijden voor een vrijdagbruiloft. Het is mogelijk dat gemeenten hopen dat koppels een andere dag kiezen door de kosten te verhogen.’’

Trouwen is iets duurder geworden in Noord-Holland

In Noord-Holland betaal je momenteel gemiddeld € 507,57 voor een uitgebreide huwelijksceremonie op vrijdagmiddag. Deze kosten liggen 5% hoger dan vorig jaar. De kosten stegen hiermee iets minder hard dan elders in het land. De gemiddelde stijging bedraagt namelijk 5,5%.

Sterkste stijging in Dijk en Waard

In elke Noord-Hollandse gemeente zijn de kosten dit jaar toegenomen, al zijn er wel verschillen per gemeente. De sterkste toename was er in Dijk en Waard: trouwen in het gemeentehuis is hier dit jaar 13,9% duurder dan in 2023. Je betaalt hier momenteel € 410 in plaats van € 360 vorig jaar. Ook in Haarlemmermeer (+13,7%) en Landsmeer (+13,2%) is trouwen in 2024 een stuk duurder dan in 2023. In Bergen was juist de minst sterke toename (+2%).