BREEZAND – Met nog drie minuten op de klok leek ZAP met een voorsprong van negen punten de zege in de tas te hebben. Tegenstander Kwiek wist in de resterende minuten nog dichterbij te komen, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. De handbalsters hielden de punten in Breezand, 31-26.

De laatste drie minuten was ook het enige kritische punt van de tweede helft, constateerde ook Arthur Langedijk. ‘En mijn tijdstraf, dat was mijn fout’, zei de coach na afloop. Zelden zal Langedijk zo ontspannen langs de kant hebben gestaan als dat het in de tweede helft van het duel tegen Kwiek het geval was. ‘We speelden een fantastische tweede helft. Het was onze beste helft van het seizoen.’

Veerkracht
In tegenstelling tot de tweede helft ging het voor rust niet allemaal even vlekkeloos. Kwiek pakte de voorsprong en wist deze uit te bouwen. Het resulteerde na tien minuten in een 3-7 tussenstand. In het vervolg van de eerste helft wist ZAP het gat dat de bezoekers hadden geslagen meerdere keren te dichten. Toch keek het halverwege tegen een 11-13 achterstand aan. Een belangrijk wapen bij de thuisploeg was keepster Karlijn van der Heide. De sluitpost was met vele knappe reddingen van grote waarde voor de Polderse ploeg. ‘Zij heeft het op haar verjaardag geweldig gedaan.’

Ook na rust viel Van der Heide in positieve zin op. Door de reddingen die zij verrichte kon ZAP uitlopen. Iets wat ook te danken was aan de sterke aanvallers. Met Tess Ammerlaan en Kim Molenaar als topscorers. Alles leek in goud te veranderen voor de thuisploeg. Het kwam in het tweede bedrijf twintig keer tot scoren, terwijl de gasten dertien keer doel troffen. ‘Er werd goed verdedigd, ook door Karlijn. Na rust was het beter dan in de eerste helft’, vervolgde Langedijk.

Het succes begon al direct na rust. In iets meer dan een minuut had ZAP de 11-13 achterstand in de rust alweer gelijk getrokken. Via Molenaar kwam de ploeg tien minuten na rust zelfs op voorsprong. Kwiek kwam nog eenmaal terug, maar hierna was het de thuisploeg dat los kwam en in het laatste kwartier wegliep. Het resulteerde in een 31-22 voorsprong. In de slotfase maakte Kwiek de stand iets dragelijker voor zichzelf. Voor ZAP waren de punten een feit. ‘We wonnen nu tweemaal en kunnen naar boven kijken. Dat geeft de dames vertrouwen.’

ZAP – Kwiek 31-26 (11-13)

Doelpunten ZAP: Kim Molenaar (8), Tess Ammerlaan (8), Femke de Vries (7), Dille Alkemade (4), Bojoura Appelman (2), Selina Kooij en Carlien Smit.