BREEZAND – Op het naastgelegen parkeerterrein waren de toeters duidelijk te horen. In de sporthal was de sfeer een half uur voor tijd al opperbest. Zowel ZAP als Voorwaarts werd in de eerste wedstrijd van de nacompetitie voor promotie gesteund door vele supporters. Uiteindelijk hadden de ZAP aanhangers meer reden tot juichen, 33-27.

In de reguliere competitie eindigde ZAP als nummer twee. Daarmee werd de hoogste eindklassering behaald in de historie van de handbalvereniging. Opponent Voorwaarts werd vierde in de Eerste Divisie. De onderlinge duels werden beiden verloren door het team uit Breezand. De thuiswedstrijd eindigde in 26-27, terwijl er uit een 33-28 nederlaag werd geïncasseerd.

Enerverend
De eerste wedstrijd van de nacompetitie was behoorlijk enerverend. Voorwaarts begon voortvarend en ging na anderhalve minuut al met 0-3 aan de leiding. Tot zeven minuten voor rust behield de handbalvereniging uit Twello een voorsprong die varieerde van twee tot vijf punten. Bij een 9-14 tussenstand wist ZAP zich echter terug te knokken en de score om te buigen. In de zoemer van de eerste helft bracht Dille Alkemade de 17-16 ruststand op het scorebord.

Comfortabel
In het tweede bedrijf bouwde ZAP een comfortabele voorsprong op. Mede dankzij sterk keeperswerk van Karlijn van der Heide, die meerdere aanvallen onschadelijk maakte, kreeg de ploeg weinig tegentreffers terwijl het zelf wel veelvuldig tot scoren kwam. Vooral Kim Molenaar was na rust op dreef met zeven treffers. Bij een 28-22 voorsprong kon Voorwaarts de ploeg uit Breezand naderen tot een punt, maar vervolgens werd de zege veilig gesteld. “De meiden hebben vreselijk hard geknokt. Dat in combinatie met ons tactisch redelijk sterke spel is dit een meer dan verdiende overwinning”, zei Arthur Langedijk na afloop. De coach genoot ook van de ambiance. “Het was een leuke sfeer en Voorwaarts speelde een aantrekkelijk spelletje. Ze hadden heel veel publiek mee dat veel herrie maakte dus dat was fantastisch.”

Tactisch sterk
Arthur Langedijk zag het tactische plan goed uitgevoerd worden door zijn ploeg. “We hebben Ellen Schutte niet kort gezet waardoor ze acht of negen keer scoorde. Ze zat er op een gegeven moment doorheen en toen hebben wij haar mandekking gegeven en scoorde ze nog maar tweemaal. Door onze vechtlust kwamen zij er niet meer doorheen”, stelde de coach die twee verbeterpunten zag. “De manier waarop we de wedstrijd in gingen en wat er bij een 28-22 voorsprong gebeurde. We gingen in een keer totaal uit de organisatie spelen en binnen de kortste keren was het 28-27. Dat zijn de twee leermomenten. Verder was de vechtlust van de meiden fantastisch.”

Doelpunten ZAP: Riekie Singer (11), Kim Molenaar (11), Fenna Kloosterman (4), Dille Alkemade (4), Maaike Dalmaijer (2), Lisette Wassenaar (1).

Fotografie: Simon Leijenaar