BREEZAND – Afgelopen zaterdag sloot handbalvereniging ZAP de reguliere competitie met een 24-27 tegen het al gedegradeerde PSV. Nu kan het vizier volledig op de nacompetitie waarin de Breezanders voor een lastige uitdaging staan.

Ondanks dat ZAP in de reguliere competitie hoger eindigde dan de andere ploegen die deelnemen aan de nacompetitie (Voorwaarts, Kwiek en Bentelo, red.) is Arthur Langedijk voorzichtig met het uitspreken van een favorietenrol voor zijn ploeg. ,,Ik denk dat het verschrikkelijk lastig gaat worden om als eerste in de poule te eindigen” vertelt Arthur Langedijk.

Hars
Een reden om de favorietenrol aan een andere ploeg toe te bedelen is het spelen met of zonder hars. Waar ZAP en Kwiek wél met hars spelen doen Voorwaarts en Bentelo dat niet, tot grote ergernis van Arthur Langedijk. ,,Ik vind het van de zotte. Kijk bijvoorbeeld naar onze bekerwedstrijd die we verloren. Dat had alles te maken met het feit dat zij zonder hars spelen”. De coach refereert aan de bekerwedstrijd tegen VVW die eerder dit seizoen werd verloren. ,,Een aantal jaar geleden werd ik met Kwiek kampioen van de Eerste Divisie. We verloren dat seizoen drie duels, allen tegen ploegen die zonder hars spelen”. Het mag duidelijk zijn dat er een wezenlijk verschil zit in het wel of niet spelen met hars. Opvallend is ook dat het bij in de Eredivisie van de A-Junioren verplicht is om met hars te spelen en op het een na hoogste niveau van Nederland nog niet. ,,In België is het zo dat als je in het bekertoernooi niet wilt spelen met hars je dan automatisch met 10-0 hebt verloren”.

Opponenten
Toch is de hars niet de enige reden om voorzichtig te zijn met het uitspreken van een hoge verwachting. De andere ploegen die deelnemen aan de nacompetitie beschikken immers ook over de nodige kwaliteiten. ,,Voorwaarts heeft ervaren speelsters, daar hebben wij het heel lastig tegen. We verloren onze thuiswedstrijd tegen hen nipt en uit verloren we met ruime cijfers.” blikt de oefenmeester terug. Ook Kwiek valt volgens Langedijk niet te onderschatten. ,,Zij verrassen mij enorm. Ze wonnen opeens van DSVD en Voorwaarts dus misschien zijn zij wel outsider”, Voor Bentelo heeft de hoofdtrainer van ZAP minder vrees. ,,Zij hebben één periode erg goed gespeeld en hebben daarin een grote verrassing gehad”. Langedijk doelt op de overwinning die zij behaalde bij kampioen DSVD. ,,Maar dat vind ik de minste ploeg van deze nacompetitie."

Geen druk
Enkele jaren geleden werd het zogeheten vijf jaren plan uitgerold in Breezand. Daarin werd als doel gesteld dat het vlaggenschip binnen vijf jaar een stabiele middenmotor moest zijn in de Eredivisie. Volgens die plannen zou de ploeg volgend seizoen moeten promoveren. Het betekent echter niet dat ZAP er in de naderende nacompetitie niet voor zal gaan. ,,Mochten wij de kans krijgen dan gaan we er natuurlijk voor. Maar we hebben niet de druk om te promoveren” aldus Langedijk. ,,Als wij niet promoveren dan moeten wij nacompetitie meenemen als les en dan vind ik dat we volgend jaar de stap moeten maken”.

Omslag
Mocht het zo lopen dat ZAP uiteindelijk promoveert naar de Eredivisie, dan is het de vraag of het team er klaar voor is. ,,Wij zijn nog niet Eredivisie waardig. Daarvoor ontberen we nog stabiliteit” vindt Langedijk. Daarnaast zit de club in een omslag. ,,Bij ZAP werd er drie keer getraind en waren er ook andere dingen belangrijk” zegt de coach die inmiddels vier trainingen heeft ingevoerd voor zijn ploeg. Het is iets wat ook bij de jeugd het geval is. ,,Als je in de B jeugd al gewend bent om vier keer te trainen dan doen zij dat bij de dames ook” legt Langedijk uit. ,,Je moet kleine offers brengen om in de Eredivisie te komen. Dan zijn er regels en een bepaalde vorm van discipline. Het hoeft helemaal niet te betekenen dat je geen sociale contacten meer hebt, maar we hebben wel duidelijke afspraken”.

Om het grote doel, de Eredivisie, te behalen kijkt Langedijk ook veel naar de jeugd. De coach maakt dit seizoen bij de hoofdmacht al veelvuldig gebruik van talenten. Maar ook de A en B jeugd heeft hij in het vizier. ,,De meiden die vorig jaar met de B jeugd Nederlands kampioen zijn geworden spelen nu in de A – Junioren. Die moeten over twee jaar Eredivisie waardig zijn”. Een sterke jeugdafdeling is daarbij essentieel. ,,Ik vind dat de jeugdafdeling van ZAP goed bezig is Er is goed overleg, er zijn techniektrainingen en als je ziet hoeveel uren ze maken” somt Langedijk op. ,,Ook de technische commissie is goed bezig. Op alle fronten zijn we dus op de goede weg”.

Een eventuele promotie betekent, ondanks de jeugdigheid en een gebrek aan ervaring, voor Langedijk niet dat er speelsters worden aangetrokken. ,,Wij moeten naar een omstandigheid dat speelsters zich zelf aanmelden bij ZAP, dat moet je gaan opbouwen”.

ZAP begint de nacompetitie komende zondagmiddag met een thuiswedstrijd tegen Voorwaarts. Het duel begint om 14.45 uur.