BREEZAND – Jild Wardenaar maakte afgelopen zomer de overstap van VV Schagen naar ZAP. Nu, een half jaar later, heeft de aanvaller zijn plek gevonden. Met zijn ploeg is hij één van de kanshebbers voor het kampioenschap in de derde klasse A. “In mijn ogen zijn wij één van de titelkandidaten”.

De enige titelkandidaat in deze klasse is ZAP zeker niet, weet ook Jild Wardenaar. “ Ik vind dat FC den Helder ook een goed team heeft. Ik vind het vooral leuk dat we allemaal zo dicht bij elkaar zitten”. Dat de club uit Breezand bovenin de derde klasse meedoet, laat ook zien hoe groot de stap is voor Wardenaar, die afgelopen zomer overkwam van VV Schagen, een modale vierdeklasser. “Het eerste half jaar was leerzaam, maar ook een moeilijke tijd. Je moet je plek vinden in een nieuw team en competitie” vertelt de aanvaller. “Gelukkig hadden we een goede voorbereiding die vroeg begon zodat we optimaal voorbereid waren voor de start van de competitie”.

Doelen
De eerste seizoenshelft verliep voor de pas achttien jarige Wardenaar erg goed. Met zes doelpunten is hij gedeeld topscoorder van ZAP. Een bepaald aantal doelpunten heeft de aanvaller echter niet in zijn hoofd. “Ik heb qua doelpunten geen doelstelling, al is het natuurlijk mooi om te scoren en ik hoop dat ook iedere week te doen. Het is een doel per wedstrijd, en dan vooral om doelpunten te maken tijdens derby’s, dat staat hoog op mijn lijstje” vertelt de jongeling, die over de doelstelling met zijn ploeg wel duidelijk is. “Kampioen worden, of via de nacompetitie te promoveren”.

Conditie
Afgaande op de verschillen tussen de clubs uit de derde klasse, lijkt de titelstrijd dit seizoen pas tegen het einde beslist gaat worden. Hierdoor is de conditie van de clubs belangrijk, en dat lijkt bij ZAP goed te zitten. Wardenaar: “Onze kracht is het conditionele gebied. We zien vaak dat we het langer volhouden dan de tegenstander en we merken ook dat we wedstrijden nog kunnen ombuigen in de laatste vijftien à twintig minuten vanwege dit voordeel. Dit is de te danken aan de lange voorbereiding en door het trainers duo Sem Wokke en Bertus Zwart. laatstgenoemde hecht daar veel waarde aan”.

Wat ook goed zal zijn voor de ploeg, is de rust die het kon pakken in de winterstop. Toch staat Wardenaar te popelen om zondag weer te beginnen. “Ik ben zeker blij dat de competitie weer van start gaat. Natuurlijk is het met de kou geen voetballen, maar zo stil zitten en op zondag niets doen of trainen vind ik maar niks” aldus de jonge aanvaller.

Mooie wedstrijd
“Ik verwacht dat Zeevogels ook het beste wilt laten zien en dus gaat het een mooie wedstrijd worden” vertelt Wardenaar over het duel van komende zondag. Dan neemt hij het met zijn ploeg immers op tegen het Egmondse Zeevogels, dat momenteel op de tiende plaats staat. “Wij als ZAP zijn wel wat gehavend vanwege blessures, maar we moeten er weer staan zondag en laten zien dat wij ook na de winterstop weer willen winnen en doorgroeien”.