WINKEL – Op een afstandje keek Martijn Gootjes naar zijn spelers die staan na te genieten. ‘Dit zijn mooie dingen’, zei de coach. Zijn ploeg wist vierdeklasser Con Zelo te verslaan waarmee het de eerste horde richting lijfsbehoud nam; 3-0.

Zenuwen vielen er in de bestuurskamer vooraf niet te ontdekken. Ontspannen werd het voetbal besproken. Met Winkel en Con Zelo stonden er immers twee clubs tegenover elkaar die de sport op waarde kunnen schatten. Genieten is ook zeker belangrijk. Die boodschap gaf Bas IJsselstijn zijn ploeg uit Waarland mee. Er kan immers worden terug worden gekeken op een sterk voetbaljaar. ‘We hebben een heel mooi seizoen gehad. Het is hartstikke knap’, stelde de oefenmeester na afloop. ‘We hebben ongelooflijke stappen gemaakt.’

Lang deed Con Zelo mee voor de titel, maar een mindere fase zorgde ervoor dat die voor nu een brug te ver bleek. Het ticket voor de nacompetitie was immers meer dan voor dit seizoen was verwacht. De absolute beloning kwam er echter niet, zo bleek na negentig minuten strijden in Winkel. Daar was het de thuisploeg die de eerste horde richting lijfsbehoud nam. ‘Wij zijn verder dan hen’, aldus Martijn Gootjes. Zijn collega trainer beaamde het. ‘Natuurlijk zijn zij verder. Winkel is volwassener dan ons.’

Vechtvoetbal
Waar Con Zelo een poging waagde de eerste stap richting mogelijke promotie te zetten vocht Winkel voor lijfsbehoud. ‘Zij mochten, wij moesten. Voor hun was het een toetje, wij hadden iets te verdedigen’, beschreef Gootjes de verschillende belangen. Hetzelfde was de vechtlust waarmee beide teams het nacompetitie duel ingingen. Misschien niet altijd even goed, maar doordat er werd gestreden ontstond er een boeiende confrontatie waarin het aankwam op vechtvoetbal. Zowel Winkel als Con Zelo bleken daar toe in staat.

Breekpunt
Vele kansen waren er niet, maar de keren dat het publiek opveerde gebeurde dat wel direct bij een honderd procent kans. Zoals Rick Fijnheer uit voorzet van Tim Klare rakelings naast kopte. Diezelfde spits wilde een kwartier voor rust even teveel toen hij op Marco Houtenbos afstormde en de doelman wilde omspelen. Daar bewees Houtenbos zijn waarde. Bepalend echter was de fase vlak voor rust. Nadat Chris Ursem een vrije trap net naast zag eindigen was Niels Leegwater los, maar zag zijn inzet voorlangs gaan. Nog geen twee minuten later deelde Winkel een flinke dreun uit. Fijnheer kopte raak en zette de gastheer op pole position. ‘Ja, dat was wel een breekpunt’, aldus IJsselstijn.

Het verschil tussen beide teams was er vooral na de pauze. Waar Con Zelo voorin het vizier niet op scherp had staan wist Winkel de kansen af te maken. Fijnheer miste na een slippertje achterin, maar twintig minuten voor tijd was hij alert toen het schot van Jeroen Smit werd gekeerd en de bal voor zijn voeten kwam. Vlak erna was het opnieuw Smit die opstoomde, en ditmaal zelf doel trof. Aan de andere kant bleek Leegwater, in tegenstelling tot het reguliere seizoen, niet over het geluk te beschikken wat bij sommige kansen wel fijn had geweest. Uiteindelijk kon Winkel glimlachend napraten. ‘De blijdschap overheerst. We hebben wat tegenslagen gehad, maar de ploeg gaat er honderd procent voor. We willen in de derde klasse blijven.’ Dinsdagmiddag zal blijken hoe het slot van de nacompetitie eruit komt te zien. Mogelijk wijzigt het schema door de terugtrekkende teams. Zo niet, dan wacht een finalewedstrijd tegen Nederhorst.

Winkel – Con Zelo 3-0 (1-0)
43. Rick Fijnheer 1-0
69. Rick Fijnheer 2-0
73. Jeroen Smit 3-0

Winkel: Bosch. Roem, Limmen, Bijvoet, Schreur (Schouten/60). Otjes, C. Ursem, Klare. Smit, R. Fijnheer (S. Fijnheer/83), Bonnes.

Con Zelo: M. Houtenbos. Roel Smit (Blankendaal/85), Van Balgooy, Doodeman, Dekker. Molenaar (Wit/60), Ralph Smit, S. Houtenbos. Leegwater, G. De Graaf, P. De Graaf (Wever/85).