WARMENHUIZEN – Langs de lijn waren supporters het er over eens dat de derde klasse een prima niveau is voor VIOS W. De spelers bewezen echter wel de sprong te wagen. Ten koste van Hercules Zaandam bereikte het de finaleronde; 3-1.

Terwijl de spelers van Hercules Zaandam verslagen achterbleven heerste er bij VIOS W een jubelstemming. Ondanks de vraagtekens die er achter een eventuele promotie worden gezet waren de toeschouwers maar wat blij met de zege van het vlaggenschip. Richting de nacompetitie maakte Ivo Rohling al duidelijk dat de nacompetitie niet zomaar een leuk extraatje is voor zijn team. ‘De tweede klasse zal wel heel zwaar worden, maar het is wel op een mooi niveau. We gaan er alles aan doen’, zei de coach.

Schadevrij
Het treffen met Hercules Zaandam werd er één waarin VIOS W er alles aan moest doen. De zomerse weersomstandigheden maakten het er voor beide teams niet makkelijker op en de gastheer had de handen vol aan Emre Bilgin, die een gevaarlijk wapen was bij de Zaanse opponent. ‘We wisten dat zij het spel wat zij spelen geen hele wedstrijd vol zouden houden. Wij hebben een betere conditie’, aldus Rohling. Zijn ploeg wist de beginfase schadevrij door te komen. Mede dankzij de sterk keepende Marnix Laan die meerdere doelpogingen wist te pareren.

Drinkpauze
Door de warme temperaturen werd er zowel voor als na rust een drinkpauze ingelast. Het leek VIOS W goed te doen. ‘Toen hebben we alles even op scherp gezet. Er moest wat extra rugdekking worden gegeven’, vervolgde de coach. De puntjes werden op de i gezet waarna de thuisploeg meer grip kreeg op Hercules Zaandam. Een opsteker was de openingstreffer die Nick Schipper, op aangeven van Swen Dekker, voor zijn rekening nam. Waar zijn schot in de bovenhoek voor vreugde in het VIOS kamp zorgde, baalden de Zaandammers.

Waar het spel voor rust over en weer ging had VIOS W in het tweede bedrijf de regie. Nadat hij eerst zelf een kans over had geschoten stond Igor Popovic twintig minuten na rust aan de basis van de 2-0. Een aanval die werd opgezet door Maarten Blankendaal kwam bij Popovic die koel bleef en Bob Tesselaar een niet te missen kans gaf. Omdat de definitieve nekslag uitbleef mocht Hercules Zaandam blijven hopen. Zeker toen Emre Bilgin een makkelijk gegeven strafschop wist te verzilveren. ‘Ja, na die 2-1 kneep ik hem wel even. Het blijft voetbal en we hebben dit seizoen al eens een voorsprong weggegeven’, doelde Rohling op het thuisduel tegen Hauwert’65 waarin een 3-0 voorsprong in rook opging. Ditmaal hield VIOS W wel stand. Invaller Sem Dekker dompelde de gasten na 91 minuten in rouw door de keeper te omspelen en vervolgens hoog binnen te schieten.

Eerste horde
Met de winst op Hercules Zaandam werd de eerste horde richting promotie genomen. Op maandag 10 juni wacht de finale, op neutraal terrein, tegen SEW. ‘Er staat wel wat op het spel’, realiseerde Rohling zich. De winnaar van het duel promoveert immers naar de tweede klasse. Voor de verliezer is er nog een herkansing.

VIOS W – Hercules Zaandam 3-1 (1-0)
45+3. Nick Schipper 1-0
66. Bob Tesselaar 2-0
90. Emre Bilgin 2-1 (penalty)
90+2. Sem Dekker 3-1

VIOS W: Laan. De Vries, Botman, Van Duin, Schilder. Swen Dekker (Bruin/64), Blankendaal, Tesselaar, Popovic (Mike Schipper/83). Nick Schipper (Sem Dekker/76), Ooijevaar.

Hercules Zaandam: Bruijnesteijn. Baartscheer (Banel/69), Van Oostenbrugge, Duijf, Ranzijn. Bilgin, Van Wijnen, Pos (Lensen/69), Van der Vliet, Goudriaan. Yilmaz (Van Raam/69).