WARMENHUIZEN – Komende zondag staat in Warmenhuizen de derby op het programma. VIOS W en Hollandia staan dan tegenover elkaar. Beiden ploegen kunnen de punten goed gebruiken in de strijd om handhaving. Maar misschien net zo belangrijk, de sportieve eer.

Dat VIOS W – Hollandia T een wedstrijd op zich is staat vast. De wedstrijd leeft al weken. “Het is een gezonde burenruzie. Vooraf wordt erover gesproken, tijdens de wedstrijd is het strijd en na de wedstrijd wordt er samen een biertje gedronken. Deze wedstrijd geeft altijd extra lading” vertelt Danny Burger van Hollandia T. Ook bij de Warmenhuizers leeft het komende duel. “Het is natuurlijk een wedstrijd waar wij al enkele weken naar uit kijken, maar ik denk dat dit ook geldt voor de supporters. Zo spreek je als speler van VIOS ook mensen uit Tuitjenhorn, en dan leeft de concurrentie wel” aldus Maarten Blankendaal. “Dit is allemaal vooral in de vorm van enthousiasme, niet zozeer spanning. Daarnaast is ook prachtig om te zien dat onze jeugd zo betrokken is bij deze wedstrijd. Zij zijn al enkele weken voorbereidingen aan het treffen met spandoeken, vlaggen en zelfs vuurwerk”.

Zowel Blankendaal (VIOS W) als Burger (Hollandia T) spelen al jaren bij hun club en hebben zo al vele edities van deze derby mogen spelen. “Toen ik net in het eerste speelde was ik meer gespannen voor de wedstrijd, dat is nu niet meer aanwezig. Maar iedere wedstrijd tegen Hollandia T is weer speciaal, er is altijd sprake van gezonde rivaliteit” vervolgt Blankendaal. “Voor de spelers is het een leuke wedstrijd om te spelen, aangezien er veel supporters heengaan”.

Minimaal verschil
Net zoals vorig jaar lijken de verschillen minimaal. Hollandia T heeft vijf punten meer, maar de stand op de ranglijst hoeft geen voorteken te zijn voor deze burenruzie. Burger: “Een derby is een wedstrijd op zich. Ik kan mij wedstrijden herinneren dat wij tegen degradatie vochten en zij kampioen kon worden, maar dat wij met de drie punten aan de haal gingen. Daarnaast zijn er iedere week verrassende uitslagen in deze klasse. Dus de stand zegt mij niet zoveel”.

Ontzag
Over de aankomende tegenstander, is Burger complimenteus. “VIOS heeft een zeer talentvolle ploeg dat zeker in de derde klasse thuishoort. Ik vind dat het team weleens te kort wordt gedaan door te zeggen dat het vorig jaar alleen om Kai Botman draaide en dat het zonder hem nog niet loopt. Zij hebben een paar zeer ervaren en goede spelers met daaromheen een aantal goede talenten”. Toch is Hollandia T volgens Blankendaal favoriet. “Ik verwacht wel dat zij licht in het voordeel zullen zijn bij deze wedstrijd. Zij staan er beter voor en hebben het vertrouwen van de vorige gewonnen derby’s. Toch zijn de laatste twee duels maar met één doelpunt verschil gewonnen door hen. Er zullen dus zeker kansen zijn voor ons. Beide teams zullen zoals altijd veel strijd en beleving tonen, wat hopelijk een spannende wedstrijd beloofd”.

Voorspelling
Vorig jaar streden beiden ploegen om de titel in de vierde klasse. Waar Hollandia T met een ruim verschil kampioen werd, slaagde VIOS W erin om via de nacompetitie te promoveren naar de derde klasse. Vorig seizoen was het verschil dus groot. Dat de laatste twee competitieduels tussen beiden eindigde in een nipte 1-0 overwinning voor de ploeg uit Tuitjenhorn, wijst nogmaals uit dat de ranglijst niets zegt. De derby is een wedstrijd op zich. Het zorgt ervoor dat het lastig te voorspellen valt wie er met de punten vandoor gaat. Beiden spelers wagen zich er toch aan. “Uiteraard gaan wij voor de winst. Na een gelijkopgaande strijd verwacht ik een kleine overwinning voor ons, 1-2” aldus Burger. Tegenstander Blankendaal: “Ik teken voor een 1-0, maar voor de supporters zou een 5-4 uitslag ook mooi zijn. Zolang wij de punten maar pakken”.