T ZAND – Komende zaterdagavond speelt Geel Zwart in Wognum de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. ‘We gaan er vol voor om te winnen’, zegt John Zeeuw vastberaden. Want ook nu er niets op het spel staat , voor de handbalsters telt enkel de winst.

Weet Geel Zwart de laatste competitiewedstrijd winnend af te sluiten, dan lonkt een derde of vierde plek. Dat zou een keurige prestatie zijn voor de ploeg die vorig seizoen de titel pakte in de Hoofdklasse A. ‘Op zich is het seizoen al geslaagd als je naar de stand kijkt en wat je met elkaar hebt bereikt. Dat had je vooraf misschien wat minder ingeschat. Als je het verloop van het seizoen bekijkt denk je dat er meer in had gezeten maar je moet ergens tevreden zijn’, zegt John Zeeuw. Uit een analyse die Geel Zwart deed kregen meerdere gestelde doelen een groen vinkje. ‘We wilden ons handhaven met zo goed mogelijk handbal en we wilden nog stabieler worden. We hebben onze doelen behaald maar de stabiliteit die we willen is moeilijk te bereiken in 22 wedstrijden.’

Het merendeel van de punten, nu 25 in totaal, werden voor de jaarwisseling gepakt. De eerste vier competitiewedstrijden werden allemaal gewonnen en aan het einde van 2018 stond de teller al op zeventien punten. In het huidige kalenderjaar pakte het team er acht. In tegenstelling tot het vorige seizoen, toen sommige duels ook op zeventig procent over de streep konden worden getrokken, kon Geel Zwart zich dat dit seizoen niet meer veroorloven. ‘Je moet elke keer vol gaan. En we hadden dit jaar te maken met hars. In het begin hadden we veel mazzel dat we van de ploegen met hars alleen Kwiek in een uitwedstrijd troffen, maar die deden het tactisch in ons voordeel. Daarna hebben we alleen thuiswedstrijden gespeeld tegen ploegen die met hars spelen. Toen konden we veel punten pakken’, blikt Zeeuw terug. ‘In de tweede seizoenshelft loop je er dan tegenaan.’ Zelf speelt de ploeg uit ‘t Zand zonder hars, iets waar Zeeuw graag verandering in ziet, maar in sporthal de Multitreffer niet zal worden toegestaan.

Plafond
Halverwege het seizoen leek Geel Zwart mee te dingen om de titel. Dat die strijd verloren werd is achteraf geen ramp. ‘Dat had niet zo slim geweest. Er nemen een paar meiden afscheid en er worden meiden uit het tweede toegevoegd dus je krijgt toch een ander team. Er komen meiden uit het tweede door naar het eerste’, aldus de oefenmeester, drie voor volgend seizoen graag nog een keeper ziet komen die kan wedijveren met keepster Bianca Prinse. ‘Ik denk dat het ook voor de vereniging qua impact en organisatie het niet slim is als je naar de Eerste Divisie zou gaan. Als je in de Eerste Divisie speel moet je toch anders zijn in de organisatie, dan moet je ook met de jeugd meer trainingsuren maken.’ Voor nu lijkt de Tweede Divisie dan ook het plafond voor Geel Zwart.

‘We zijn tevreden, maar je wilt wel doorgroeien. Alleen dan moet je kijken wat mogelijk is’, gaat Zeeuw verder. Vanaf mei, als de voorbereidingen op het nieuwe seizoen beginnen worden er drie avonden getraind, waarbij eenmaal krachttraining op het programma staat. Nu is één avond gevuld met kracht-, en zaaltraining, maar na dit seizoen worden die twee sessies uit elkaar gehaald. Dat zal dan gebeuren onder leiding van Zeeuw, die met Geel Zwart een derde seizoen overeenkwam. Zowel de spelersgroep als de coach zelf zijn te spreken over de samenwerking. De verlenging van de samenwerking is daar een logisch gevolg van.

Winst
Afgelopen zaterdag namen Rianne Blaauboer, Eva Hopman, Tamara Visser, Serena Kolkman en Milou Dignum afscheid van de club. Komende zaterdag strijden zij met Geel Zwart nog eenmaal voor de winst. ‘Daar gaan we vol voor. We willen gewoon derde of vierde eindigen. We gaan er voor om bij SEW te winnen.’