BREEZAND – Na vijf seizoenen keerde Sem Wokke afgelopen zomer terug bij ZAP. Onder zijn leiding presteert de ploeg uit Breezand, die vorig seizoen degradeerde, sterk in de derde klasse waarin het de huidige lijstaanvoerder is. De ploeg kan de koppositie komende zondag versterken, als het in eigen huis aantreedt tegen VV Limmen.

Tussen 2009 en 2012 stond Wokke al drie seizoenen aan het roer bij ZAP. Destijds wist de oefenmeester twee keer achter elkaar te promoveren, om in zijn derde en laatste jaar te degraderen. Na omzwervingen bij Meervogels’31 en LSVV, waarmee hij vorig jaar promotie naar de eerste klasse afdwong, is hij dus weer terug in Breezand. “Samen met Bertus Zwart keerden we weer terug in een warm bad, genaamd ZAP” aldus de coach.

Onder leiding van Wokke begon ZAP al vroeg aan de voorbereiding. “Met veel enthousiasme startte wij als trainers, en ook de spelers, al op 31 juli met de trainingen waarbij ook de talentvolle Onder19-selectie aansloot” blikt de oefenmeester terug. “Er is tot nu toe nog steeds een aanwezigheidspercentage van ruim negentig procent op iedere training. Dat betaalt zich uit in de standen op de ranglijst van zowel het eerste en tweede team, als de onder 19-1. In ieder geval zijn de eerste maanden naar verwachting verlopen”.

Betrokken
Het enthousiasme waarmee ZAP begon zal inmiddels nog beter zijn, wanneer de ranglijst wordt bekeken. De ploeg bezet de eerste plaats, al is het met een minimaal verschil. Op doelsaldo houdt de formatie van Wokke nummer twee Limmen achter zich. “Uiteraard heeft het met kwaliteit te maken, maar ook met de goede teamspirit van ons eerste en tweede team, en de onder 19-1” vindt Wokke. Het moge duidelijk zijn dat de ervaren oefenmeester betrokken is bij het proces, en zijn vizier niet alleen gericht is op het vlaggenschip. “Naast de kwaliteit plukken we met name de vruchten van de lange maar gedoseerde voorbereiding waarin we een groot uithoudingsvermogen hebben opgebouwd en die door loop-, en hersteltrainer Bertus Zwart goed wordt bewaakt en onderhouden. Daarnaast is de medische staf met Roy van der Meer , Erik de Wit en Frank Huiberts uitstekend ingevuld” vervolgt Wokke en hebben we in de personen van Jim Kuiper, Wil van Dijk en Wout Meskers een gedreven begeleiding en met clubman pur sang , Leo “ Don “ Vaars een uitstekende assistent scheidsrechter . Daarnaast zijn door het bestuur de randvoorwaarden om goed te kunnen werken en te presteren uitstekend voor elkaar.

De eerste plaats die vooralsnog voor ZAP is, geeft Wokke nog geen reden om het woord ‘titelkandidaat’ in de mond te nemen. “Na negen wedstrijden is het nog te vroeg om daar over te oordelen. Blessures en schorsingen kunnen een grote rol gaan spelen” vindt de oefenmeester. “Uit tegen FC den Helder hebben we laten zien waartoe we in staat zijn maar één week later bleken we tegen Kleine Sluis niet opgewassen te zijn”. De ploeg heeft echter aangetoond de ‘tik’ welke Kleine Sluis had uitgedeeld, te boven te zijn getuige de 1-3 uitoverwinning afgelopen zondag tegen VIOS W. “Ik denk dat een prijs in de vorm van een periodetitel haalbaar moet zijn dit seizoen”.

Speciaal
Komende zondag treft Wokke met zijn manschappen Limmen, tot afgelopen weekend lijstaanvoerder. “Limmen heeft na de winterstop in het vorige seizoen een aantal talentvolle A-junioren toegevoegd aan het vlaggenschip. Een achtste plaats op de ranglijst werd toen bereikt” weet de coach zich nog te herinneren. “Die periode is een goede leerschool geweest voor die jonge jongens. Inmiddels zijn ze gerijpt en drukken zij zelfs een stempel op het huidige team. Limmen speelt technisch goed voetbal en is een grote kanshebber voor de titel. ZAP is zo ver nog niet in mijn ogen”.

Naast het feit dat het een duel wordt om de koppositie, ontvangt Wokke een oude bekende. Bij Limmen zette hij zijn eerste stappen op het voetbalveld. “Op zesjarige leeftijd begon ik daar als speler van de welpen. Als selectiespeler van de senioren ben ik kampioen geworden van de vierde klasse in het seizoen 1976-1977 onder leiding van de helaas veel te vroeg overleden trainer Ilias Illiopoulos. Als coach heb ik met het vlaggenschip de titel veroverd van de vierde klasse in het seizoen 2007-2008” vertelt de oefenmeester.

Ondanks de warme gevoelens, is het doel voor zondag duidelijk. “Limmen zal altijd een apart plekje innemen maar ik hoop van harte dat ZAP zondag de drie punten op ‘de Zwaluw’ zal weten te houden”.