SCHAGEN - De gemeente Schagen steunt op dit moment meer dan 30 sporttalenten uit de gemeente met een toelage uit het topsportfonds. Wethouder Joke Kruit kwam de sporters 20 juni j.l. persoonlijk feliciteren met hun toelage. Met deze toelage wil de gemeente topsport en talentontwikkeling stimuleren. Dit topsportfonds is voor sporters en/of verenigingen die bij de (inter)nationale top willen blijven of komen. Het Topsportfonds is ingesteld voor 4 jaar.


De gemeente is erg enthousiast over het aantal aanmeldingen. Tijdens het fotomoment was Wethouder Joke Kruit dan ook aanwezig om alle topsporters te feliciteren. Ook lichtte Kruit toe waarom de gemeente in hen wil investeren: “De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen die groot talent in zich heeft ook de kans krijgt om dat talent optimaal te ontwikkelen. Topsport vergt veel investering, ook financieel. De financiële omstandigheden kunnen topsporters en verenigingen belemmeren in de ontwikkeling van een bijzonder sporttalent.” Naast de toelage krijgen de topsporters met dit topsportfonds ook extra begeleiding van NOC* NSF.


Schagen got talent!
De 32 sporttalenten en 1 team die in aanmerking voor een bijdrage uit het topsportfonds beoefenen met elkaar 20 verschillende sporten. Met zoveel talent en deze stimulans kan Schagen uitgroeien tot een topsportstad! De maximale toelage is € 1000 voor individuele topsporters en € 2.500,- voor verenigingen. De besteding van het bedrag wordt in het intake-gesprek besproken maar is redelijk ruim te besteden. Het moet in ieder geval wel ten bate zijn van de sportieve ontwikkeling.

Geld voor materiaal, begeleiding en voeding
De 17-jarige Anouk Glas doet aan handbal en beachhandbal in ’t Zand en Breezand. Binnenkort mag ze naar het EK in Polen. “Ik hoop dat ik dit jaar met de dames 1 veel mag meedoen. Ik wil mijzelf meer ontwikkelen. Mijn ultieme droom is Europees kampioen beachhandbal u17 te worden en hoger in het zaalhandbal te komen.” De 18-jarige wielrenner Pieter Dekker, districtskampioen Noord-Holland, heeft ook grote dromen: “Ik wil wereldkampioen worden! Maar eerst maar eens een hele mooie uitslag behalen op het Nederlands Kampioenschap. Met de toelage kan ik investeren in materiaal/ trainingsbegeleiding en voeding voor mijn sport.”


Aanvragen
Aanvragen kunnen het hele jaar door worden ingediend tot het beschikbare budget is besteed. Als het Topsportfonds een jaar geen middelen meer bevat wordt de aanvraag verlegd naar het nieuwe jaar. Het fonds is in beheer van het Olympisch Netwerk Noord-Holland (ONNH). Het ONNH heeft directe lijnen met NOC*NSF en met Team Sportservice Schagen.