SCHAGEN – Eind mei was het groot feest in Schagen. Scagha’66 slaagde er in de finale van de nacompetitie in om Boerakker over twee duels te verslaan en zodoende promotie naar de Eerste Divisie af te dwingen. Nu, ruim drie maanden later, staat de ploeg van trainer/coach Edwin Russer voor de start van het nieuwe seizoen.

Komende vrijdagavond reist Scagha’66 af naar Leek, waar de ploeg aantreed tegen Leekster Eagles. De jongens zijn heel gretig en benieuwd naar het niveau’, vertelt Edwin Russer vlak voor de afsluitende training richting de openingswedstrijd. ‘Ze hikken al een paar jaar tegen promotie aan.’ vervolgt de coach die zijn tweede seizoen ingaat.

Na drie jaar als jeugdtrainer te hebben gefungeerd kwam Russer vorig seizoen aan het roer bij de Schagense zaalvoetbalclub waar hij als speler jarenlang speelde. In zijn eerste jaar wist de ploeg onder zijn leiding met attractief voetbal de tribunes vol te krijgen. ‘Dit seizoen moeten we meer aftasten. Je hamert er op bij de trainingen. Slimmer voetballen, meer gogme.’

In het laatste oefenduel dat de kersverse eerstedivisionist speelde bewees de ploeg ook tegen hoger spelende teams een resultaat te behalen. Afgelopen vrijdag won Scagha’66 immers met 7-5 van Zeemacht.

Regionaal karakter
Dit seizoen is de selectie versterkt met een tweetal spelers. Nick Broersen kwam over van hoofdklasser Sparta’67 en Brent Braaksma zal ook deel gaan uitmaken van de selectie. Laatstgenoemde komt uit Heerhugowaard, waarmee hij het ‘verst weg’ woont. Het tekent het regionale karakter wat Scagha’66 heeft en ook wil behouden. De coach is jarenlang speler geweest van de club en ook de spelers hebben een binding met de vereniging doordat zij er al behoorlijk lang actief zijn.

Met de hechte ploeg wat Scagha’66 heeft gaat de ploeg voor een mooi seizoen. ‘We willen ons in eerste instantie handhaven. Bij de eerste zeven komen’, verklaart Russer de doelstelling. Daarnaast hoopt hij dat het tweede elftal gaat klimmen. ‘Zij zitten nu bij Hovocubo 4, het zou mooi zijn als die promoveren. Daarnaast zijn we met de jeugd bezig. De eerste lichting komt nu door naar het tweede. Daar zijn we zo’n drie jaar geleden mee begonnen.’

Toekomst
De ontwikkeling van de jeugd zal er in de toekomst voor moeten zorgen dat het vlaggenschip van Scagha’66 ook in de toekomst op niveau blijft. Al is daar geen acute haast bij aangezien er nu een vrij jonge ploeg staat. Russer: ‘De twee oudste in dit team zijn 31, 32 jaar en de rest allemaal onder de dertig.’ Het laat zien dat er ook in deze ploeg genoeg toekomst zit.