ALKMAAR – ‘In de brand, uit de brand’, zei voorzitter Eric de Lange van Tennis en Padelcentrum Daalmeer een jaar geleden tegen ons. Hiermee sloeg hij de spijker op z’n kop want na de verwoestende brand, nu vier jaar geleden, heeft de vereniging mede dank zij vele vrijwilligers de boel opgebouwd en uitgebouwd. Met de komst van het rolstoeltennis verwacht men in de Daalmeer nog meer stappen te gaan maken.

Ruim een jaar na de brand werd er een schitterend complex geopend, het aantal leden steeg in tegenstelling tot bij vele andere tennisverenigingen en inmiddels heeft men in de Daalmeer ook de groei van die andere racketsport, padel, met beide handen aangegrepen. Inmiddels liggen er drie padelbanen en heeft men dit jaar, met veel succes, zelfs al een internationaal toernooi mogen organiseren.

Groei
Rolstoeltennis is een sport die perfect past in dat plaatje van de groei die de vereniging doormaakt. De buitengewoon actieve rolstoelvereniging is recentelijk verhuisd vanuit Sint Pancras en wil zich bij TPC Daalmeer verder ontwikkelen. Jessica Derks, afkomstig uit Wieringen, is voorzitter en een van de initiatiefneemsters van de vereniging. Afgelopen dinsdag nodigde ze ons uit om in de mooie tennishal een potje rolstoeltennis te aanschouwen en daarbij gelijk vooruit te blikken op de Open Dag die de rolstoelvereniging op 8 september organiseert. Tijdens deze Open Dag zal zevenvoudig Paralympisch kampioen en meervoudig Grand Slam-winnares Esther Vergeer een clinic komen geven.

Het wedstrijdje op dinsdagavond in de hal van TPC Daalmeer was eigenlijk in het weekend daarvoor spontaan ontstaan door enkele rolstoeltennissers uit de regio Noord-Holland. In een dubbelpartij lieten de vier sporters zien hoe mooi en belangrijk het kan zijn om ook met een handicap een sportieve en gezonde levensstijl na te streven. ‘Vanuit Alkmaar willen wij meer bekendheid in de regio geven aan deze sport’, vertelt Jessica Derks. Wij hebben de ruimte om nog meer gehandicapte sporters van alle leeftijden bij ons onder te brengen en daar gaan wij heel veel tijd en energie in steken’.

Open Dag
Het startschot wordt daarvoor gegeven op zaterdag 8 september met een Open Dag en de clinic door Esther Vergeer. ‘Maar eigenlijk begint het twee dagen daarvoor al want bijvoorbeeld ook Piet Paulusma komt hier op donderdag zijn weerpraatje doen waarin ook aandacht voor het rolstoeltennis’, vervolgt Derks. ‘Eigenlijk gaan we eerst gewoon een hele en sociale leuke dag organiseren, en daarna gaan we elke zaterdagmiddag doorpakken. We hebben gelukkig ook al een behoorlijke groep jeugd dus dat wordt gewoon elk weekend lekker actief bezig zijn. Daarnaast zullen de wedstrijdspelers ook op donderdagavond regelmatig in de hal te vinden zijn.’

Motiveren
'Iedereen met een dergelijke beperking is welkom. Ook hierin zit best veel verschil. Kijk vanavond, we spelen met twee personen met een dwarslaesie terwijl er aan de andere kant twee spelers ‘rollen’ die te maken hebben gehad met een beenamputatie. Velen van ons zijn pas op late leeftijd gehandicapt geraakt, maar zijn niet bij de pakken neer gaan zitten om toch een sportieve levensstijl na te streven. Aan de andere kant hebben we bijvoorbeeld jeugd die al vanaf de geboorte een handicap hebben, bijvoorbeeld door middel van een zuurstoftekort. Vooral die jeugd willen wij nog meer motiveren om vooral sportief bezig te blijven.’

Rolstoelsporters die bij de Open Dag komen hoeven zich niet aan te melden. ‘Iedereen kan zo aanschuiven en natuurlijk hopen wij die dag ook op veel publiek die het eens willen meemaken hoe leuk deze sport eigenlijk is. We willen vooral dat het een dag wordt waarbij iedereen geniet, besluit Derks’.

De Open Dag van Rolstoeltennis Alkmaar is op zaterdag 8 september bij Tennis en Padelcentrum Daalmeer van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Kijk voor meer info op www.rolstoeltennisalkmaar.nl alsook op de Facebookpagina en Instagram “rolstoeltennisalkmaar” .