SCHAGEN - Yvonne Brinkman geeft elke donderdagochtend Buiten Sport en Spel voor 65-plussers op het Cruyff Court in Schagen. Zo’n zestien leden komen wekelijks trouw naar de beweeglessen in de buitenlucht. Deze week is het niet Yvonne die de les geeft, maar een aantal eerstejaars leerlingen van het Regius College in het kader van een projectweek op school. Jong en oud ontmoeten elkaar en dagen elkaar uit met beweging.

Het is mooi om te zien hoe een jongen van 12, minstens een kop kleiner dan de deelnemers, de ouderen instructie geeft. Yvonne geniet er duidelijk van: “De deelnemers hadden zich hier erg op verheugd. Ze vinden het erg leuk om met jongeren te bewegen!” Yvonne ondersteunt de leerlingen, geeft tips en advies en houdt toezicht. Van huis uit is Yvonne fysiotherapeut. “Die leerlingen zijn zo onbevangen en ik ben vaak voorzichtig.” Aan de kant staan twee geblesseerde deelnemers. Ze doen niet mee maar zijn zeer betrokken bij het spel: “We komen wel elke week, ook al kunnen we nu tijdelijk niet meedoen. Je komt ook voor de gezelligheid en de koffie na afloop!

Lief en leed
Buiten Sport en Spel is zo’n acht jaar geleden opgezet door Team Sportservice Schagen in samenwerking met het Ouderenfonds en Wonen Plus Welzijn. Veel 65-plussers bewegen te weinig omdat ze niet meer mee kunnen met de jongere mensen. Terwijl er nog wel veel behoefte aan beweging is. Deze activiteit is uiteindelijk ondergebracht bij Wonen Plus Welzijn, met Yvonne Brinkman aan het roer. “Het is een hechte, betrokken groep. Is er ziek of zeer, dan denken we aan elkaar met een bezoekje of een bloemetje. Ook verjaardagen worden niet vergeten. De koffie na afloop is heel belangrijk. Het is een sociaal gebeuren. Sommige deelnemers zijn er al vanaf het begin bij. Nieuwe leden komen vaak via via. Of ze zien ons omdat ze toevallig langslopen en besluiten dan om mee te doen. Afmeldingen zijn er maar weinig. De lessen gaan eigenlijk altijd door, of het moet heel erg slecht weer zijn.” De lessen lopen van september tot eind mei. Maar tijdens de zomermaanden missen veel deelnemers de sociale contacten en spreken ze toch af bij het Cruyff Court om samen een stuk te gaan fietsen.

Deelnemers staan versteld
Yvonne heeft altijd met ouderen gewerkt. “Daar kan ik het goed mee vinden. Ouderen zijn meer gemotiveerd. Ik vind het leuk om ze uit te dagen om wat aan beweging te gaan doen. Het houdt ze langer mobiel. Je ziet ook het plezier dat ze hebben in bewegen. Dat vind ik zo leuk om ze mee te geven! Als je ouder bent gaat bewegen niet altijd meer vanzelf. En als je je alleen voelt is het best een stap om iets te gaan ondernemen. Er was een deelnemer met reuma die dacht niets meer te kunnen. Nu vertelt ze trots dat ze heeft gebasketbald! Dat is toch prachtig? De deelnemers staan versteld over wat ze nog kunnen.

Rugby met ouderen
Yvonne verzint elke week een andere activiteit. Heel veel sporten komen voorbij, maar ook spelletjes waarmee je het geheugen traint. Een deelnemers vertelt enthousiast: “Yvonne bouwt de les altijd heel goed op. Eerst doen we een warming-up. En voor je het weet heb je weer een nieuwe sport leren kennen! Laatst hebben we rugby gedaan! Nee, niet rollend over de grond. De regels worden natuurlijk wel aangepast op wat we kunnen.” Yvonne lacht: “Dat had je toch nooit gedacht dat je nog eens aan rugby zou doen?

Geen geklaag en gezeur
Op deze leeftijd is er natuurlijk vaak ziek en zeer. Bij jezelf of in de directe omgeving. Hier kunnen ze dat allemaal een uurtje vergeten. We klagen en zeuren niet en zijn gewoon lekker buiten aan het bewegen. Een aantal heeft weinig sportervaring. Deze activiteit is heel laagdrempelig. We kijken vooral naar wat je nog wel kunt. Daar sta je vaak nog versteld van!

Ook In The Spo(R)tlight?
Team Sportservice Schagen is altijd op zoek naar mooie verhalen van mensen die iets bijzonders hebben met sport en beweging. Ken u iemand die u wilt voorstellen voor de rubriek In The Spo(R)tlight? Stuur een mailtje naar sembakker@teamsportservice.nl. Dan komen we graag langs voor een interview en een foto.