T VELD – Na de eerste wedstrijd in de halve finale van de nacompetitie blijft JuRo Unirek/VZV in de race voor een finaleplek. De ploeg uit ‘t Veld ging in eigen huis tegen VOC nipt onderuit, 25-27.

‘Ook als ze teveel onder de indruk zijn van de entourage en het lukt niet is er geen man overboord. Ze hebben het hoe dan ook al fantastisch gedaan dit seizoen’, zei Rolf Schulte in aanloop naar de eerste halve finale wedstrijd tussen VZV en VOC. Na afloop bleek dat de handbalsters uit ‘t Veld nog in de race zijn voor een finaleplek. ‘Het is goed dat we stand hielden. Als we iets minder slordig waren hadden we er nog dichter op kunnen zitten.’

Ambiance
Afgelopen zaterdagavond werd maar weer eens duidelijk dat de prestaties van VZV niet onopgemerkt zijn gebleven. Normaliter speelt de ploeg al voor volle tribunes, maar tegen VOC werd bewezen dat het nog veel voller kan. Het is de ambiance waar Schulte vooraf op doelde. ‘Ik verbaas me nergens meer over’, lachte de coach. ‘Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Er waren extra tribunes en stoelen. Elke vierkante meter zat vol. Het lijkt alsof het elke week mooier wordt.’

Leren spelen
Met zijn ervaring weet Schulte dat dit soort wedstrijden anders dan anders zijn. Dat speelsters deze duels moeten leren spelen. Tegen VOC was de eerste kans. Omgaan met de ambiance is één van de leerpunten. In de beginfase bleek VZV onder de indruk van de sfeer die er buiten de lijnen was. Bijna de gehele eerste helft keek de thuisploeg tegen een achterstand aan. Bij 7-13 kwam de ommekeer wat de spanning volledig terugbracht. Nadat het verschil was teruggebracht tot twee punten wist VZV vlak voor rust de aansluitingstreffer te maken.

De lijn die voor rust werd ingezet werd in de tweede helft doorgetrokken. Lisa Vlug tekende na veertig seconden voor de 13-13 en in de tien minuten erna was het VZV dat de leiding in handen had. Iets wat Schulte niet zozeer verbaasde. ‘Ik had sowieso wel verwacht dat we er zo dicht op zitten dat het in het tweede duel pas beslist zou worden’, vervolgde de coach. In Amsterdam zal VZV dan wel een achterstand moeten zien goed te maken, want in de laatste tien minuten boog VOC de achterstand om en won met 25-27. ‘Nu hebben de meiden ook meegemaakt hoe het is. We krijgen nog een finale. VOC speelde beter dan ze in december deden en we verloren nipt. We zitten er dicht op.’