SCHAGEN - Als laatste gekozen worden bij een teamspel. Niet goed durven balanceren op zo’n smalle evenwichtsbalk. Bang zijn als de bal gegooid wordt. Voor niet alle kinderen is sport en bewegen zo vanzelfsprekend. Die kinderen hebben een extra zetje nodig. Met Club Extra helpt Team Sportservice deze kinderen. Het acht weken durende programma voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar start dinsdag 2 maart.

In het programma bekijkt een gymleerkracht samen met het kind wat wel en niet bij hem past. “Ze gaan echt samen op zoek naar een leuke en passende sport of beweegactiviteit. En het moet een plek zijn waar het kind zich veilig voelt en mag zijn wie die is”, licht Rina Blondeau van Team Sportservice toe.

Buitenspel staan
“Veel van mijn collega’s geven gymles op basisscholen. Die zien al vrij snel of een kind makkelijk meedoet of wat er meer moeite mee heeft. Die kinderen voelen zich ‘buitenspel’ staan en worden onzeker van klasgenoten die lenig zijn of heel goed kunnen voetballen, hockeyen of turnen. Lid worden van een vereniging of club staat dan mijlenver van ze af. En dat is jammer, want er is echt voor iedereen wel iets wat past.”

Gymmen nu wel leuk

Dat weet Lilian (10) als geen ander. Ze deed eerder mee met het programma. “Ik vond gymmen nooit zo leuk. Ik was altijd een beetje bang in de les. Maar nu heb ik dat niet meer. Ik vind het veel leuker.” Rina Blondeau: “We horen dat vaker. We proberen dit soort kinderen over hun angst heen te helpen door in kleine groepen te werken, zodat ze niet verdrinken in een grote klas tijdens de gymles. Zo krijgen ze langzaam maar zeker meer zelfvertrouwen.”

‘Ik heb vriendinnetjes gemaakt’
Lilian is nog geen lid van een sportclub, maar ze zoekt nu samen met haar ouders verder naar wat ze leuk vindt. “Ik heb in ieder geval wel al een paar vriendinnetjes gemaakt in deze gymlessen”, vertelt de 10-jarige enthousiast. Rina: “Dat vinden we ook al een hele mooie stap. Al zou iemand bij de scouting terechtkomen. Super toch! Daar leren ze ook samenwerken, dingen bouwen. En ze zijn lekker buiten.”

Samenwerking kinderprofessionals
De onderliggende reden van niet goed mee kunnen komen in de gymles kan van alles zijn. Daarom is er een samenwerking gezocht met andere kinderprofessionals. Zo bekijkt een kinderfysiotherapeut of er motorisch iets aan de hand is met het kind. Een kinderdiëtist gaat in op een gezonde leefstijl, voor het hele gezin. Want overgewicht kan een oorzaak zijn om angstig te zijn of niet makkelijk te bewegen. En een opvoedadviseur helpt ouders met vragen over bijvoorbeeld faalangst, luisteren, grenzen stellen en brutaal gedrag.

Stapjes vooruit
Het programma duurt acht weken met iedere week een andere activiteit. Er zijn ook twee voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders tijdens de sportles van het kind. “We kijken vooral naar wat het kind kan. Dat is het uitgangspunt. Zo gaan de kinderen steeds een stapje verder vooruit. En we vragen een grote rol van de ouders. Zij zijn van groot belang voor het slagen. Stimuleren, motiveren, die taak is weggelegd voor ouders of verzorgers.”

Meedoenpas gratis

De lessen zijn in de Groeneweghal, Wilgenlaan 1a in Schagen, steeds van 14.30 tot 15.30 uur. De kosten bedragen 9,50 euro, kinderen die een Meedoenpas van de gemeente Schagen hebben of in de Meedoen-regeling vallen van Hollands Kroon hebben gratis toegang tot de lessen.

Wie interesse heeft in het programma Club Extra kan contact opnemen met Rina Blondeau via rblondeau@teamsportservice.nl of 0224-214774. Lees meer op de site.