BERGHEM – Wie er in de RK1-klasse kampioen gaat worden? Dat valt nog te bezien natuurlijk, maar Mike Geel maakt in ieder geval een goede kans. De veertienjarige karter uit Wieringerwerf won afgelopen weekeinde de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap viertakt. Doordat hij in Berghem tweede, eerste en eerste werd in de respectievelijke manches pakte hij opnieuw veel punten.

Na zijn drie raceoverwinningen tijdens de eerste ronde gaat Mike nu riant aan de leiding in het kampioenschap. Twee overwinningen uit twee, zijn seizoensstart had niet beter gekund. “Ik ben echt heel blij. Ik had dit niet verwacht”, zei hij. “Er kan altijd van alles gebeuren.”

Zondag had hij er heel hard voor moeten werken, bekende hij. “De lay-out van de baan was veranderd, daardoor waren de rempunten op sommige plekken anders. En de kart lag in de eerste en tweede race wat minder. Ik kon nu dan ook geen gat slaan met de nummer twee, zoals tijdens de eerste ronde van het NK in april.”

Toch slaagde hij erin de tweede race te winnen. Daarmee bewees hij dat hij dit jaar één van de titelfavorieten te zijn. Want ware kampioenen weten in moeilijke omstandigheden het beste uit zichzelf te halen. Waarom hem dat dit jaar zo goed lukt? “Inhalen en kwalificeren gaan dit seizoen een stuk beter. Ik heb ook betere spullen. We hebben alles heel goed voor elkaar. We werken heel goed samen met VMS Racing en Danny Bleek (voormalig kartkampioen, red.) sleutelt voor me en hij coacht me. Ook heb ik natuurlijk al een jaar ervaring in deze klasse.”

Vorig jaar liet Mike overigens al zien dat hij eraan kwam. Hij werd in de RK1 derde in het kampioenschap en was daarmee beste rookie. Inmiddels is winnen voor hem dus min of meer gewoon geworden. Maar vervelen, dat doet het nooit. “Nee, joh. Winnen blijft altijd mooi!”

Mike begon op zijn zesde met karten op initiatief van zijn vader, die vroeger zelf ook heeft geracet. Hij stapte in de voetsporen van zijn zus die eerder al met de sport was begonnen. “De eerste keer was op een industrieterrein”, herinnerde de snelle rijder zich. “Daarna zijn we bij Kart Centrum Lelystad gaan trainen.” Wat hij zo mooi vindt aan het karten, laat zich raden: “De snelheid natuurlijk. Daar gaat het me om.”

Ooit hoopt hij de overstap te maken naar de autosport. In tegenstelling tot veel van zijn racende leeftijdsgenoten hoeft Mike niet zo nodig in formule-auto’s te racen. “Ik vind GT’s veel mooier. Je hebt tijdens races veel meer rijders en meer gevechten dan in de Formule 1. Dat is vaak alleen maar treintje rijden en dat vind ik niet leuk.” Toch is een Formule 1-coureur zijn favoriete rijder. “Michael Schumacher. Omdat ik het gaaf vind wat hij allemaal heeft bereikt.”

Wat dat betreft is Mike zelf op z’n ‘Schumachers’ aan het seizoen begonnen door meteen maar de eerste twee rondes van het NK te winnen. Geheel in Schumi-stijl hoopt hij dat het daar niet bij blijft natuurlijk. De volgende ronde staat gepland op het circuit van Strijen. “Daar wil ik natuurlijk ook winnen!”

Mike Geel zoekt nog sponsors die hem willen ondersteunen in zijn raceactiviteiten. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via mikegeel04@icloud.com.