T VELD – Zelden zal JuRo Unirek/VZV zo blij zijn geweest na een nederlaag. Afgelopen zaterdag was het wel degelijk het geval. Na de gewonnen heenwedstrijd ging de ploeg afgelopen zaterdag in eigen huis met 26-27 onderuit tegen V&L. Desondanks plaatste het zich voor de halve finale.

In Geleen won VZV met 19-23 van V&L waardoor het zich in de return een kleine nederlaag kon permitteren. Na afloop was het gejuich in het VZV kamp ook niet meer dan logisch. Ook coach Rolf Schulte had het na afloop druk met het in ontvangst nemen van felicitaties. Afgelopen woensdagavond baalde de coach nog na een nipte nederlaag, maar ditmaal kon de coach juichen na het horen van de zoemer. Een dag na het verloren bekerduel tegen HV Quintus werd hij tijdens een les getroost door één van zijn leerlingen. ‘Nu hoeven ze dat niet te doen’, lachte de oefenmeester.

Hoog tempo
In de return werd duidelijk dat V&L de opgelopen schade in de heenwedstrijd wilde repareren. Al snel nam het een 1-3 voorsprong, maar nog geen twee minuten later had VZV de achterstand alweer weggepoetst en door een treffer van Lotte Prak kwam het zelfs aan de leiding. Vanaf dat moment lukte het beide ploegen niet om afstand te nemen. In de wedstrijd waar er in hoog tempo werd gespeeld kwam de thuisploeg niet op achterstand, terwijl het geregeld zelf de leiding nam. Echter lukte het niet om uit te lopen naar een comfortabele stand. Daardoor moest het alert blijven. Het was weliswaar de betere, maar V&L boog een 14-12 achterstand in de laatste twee minuten om naar een 14-15 voorsprong bij de rust.

Rustig
VZV weigerde om in paniek te raken. ‘Ik zei vooraf tegen die meiden: Vorige week was pas de eerste helft en elk doelpunt telt. De meiden zijn niet op tilt geraakt’, zag Schulte. Het duel in de eerste ronde van de play-offs bleef een spannende strijd waarin de toeschouwers zich positief lieten horen. Zeker toen V&L in de laatste tien minuten er in slaagde om een gaatje te slaan. Het kwam zes minuten voor tijd op 20-23, op het moment dat VZV in ondertal speelde. Ook toen bleven de handbalsters uit ‘t Veld rustig. ‘Ik kneep hem niet zozeer want dat zij in overtal scoorden kan gebeuren.

Toen we weer zes tegen zes speelden kwamen we weer terug.’ Tot genoegen van het publiek dat onder meer Lotte Prak, Aniek Janssen en Esma Staal zag scoren en de stand zo gelijk zagen worden. In de laatste minuut trokken de gasten de zege dan wel naar zich toe, maar over twee duels kwam de thuisploeg als winnaar uit de strijd. ‘Hier krijgen ze meer vertrouwen door’, weet Schulte dat het ook een mentale opsteker is. VZV mag zich nu gaan opmaken voor de halve finale, waarin het VOC treft. Op 6 april is de heenwedstrijd in ‘t Veld.

Doelpunten VZV: Florance Kos (6), Lotte Prak (5), Esma Staal (5), Djazzmin Trabelsi (3), Kim Jimmink (2), Jane Kramer (2), Lisanne Kolken, Aniek Janssen en Lisa Vlug.

Reserves VZV pakken draad weer op
Ook het tweede team van VZV wist, nadat het vorige duel verloren ging, weer een zege te boeken. ‘Vorige week was een missertje. We hebben ons heel goed hersteld en het publiek heeft genoten’, stelde Ard de Ruiter. Tegen het derde team van SEW was er aan het begin van de wedstrijd druk bij de speelsters, maar na een 15-11 ruststand liep de ploeg na de pauze in rap tempo uit. Het bouwde uit naar 30-17 om vervolgens met een 40-24 zege te eindigen. Het laatste doelpunt kwam op naam van keepster Eva van Stralen, die een penalty mocht nemen en ook wist te verzilveren. ‘De meiden hadden de focus en ze wilden graag. Dit was weer een bewijs dat we de Hoofdklasse zijn ontgroeid.’