OUDKARSPEL – Komende vrijdag begint de vijfde editie van de North Holland Horse Trials. De organisatie kan al vanaf het begin rekenen op ruim tweehonderd vrijwilligers. Ze komen zelfs uit Heiloo, zoals de familie Van Sante.

Jaap, Thea en hun zoon Nick van Sante nemen plaats in de kantine van Manege Beukers. Het is een plek waar ze dagelijks te vinden zijn aangezien 1 van hun paarden hier is gestald. ‘Ik heb hier een proefles gedaan en het paste gewoon goed. Inmiddels rij ik al twaalf jaar op zaterdag. En sinds ik hier een vast manegepaard heb ben ik nog meer betrokken geraakt’, zegt Nick.

Betrokken
Nick en zijn ouders kunnen zeker betrokken vrijwilligers worden genoemd. Bij meerdere evenementen zijn ze bereid te helpen en al vanaf de eerste editie zijn ze ook actief tijdens de North Holland Horse Trials. Jaap en Thea zijn actief als hinderposters. ‘Ik zit met een vriendin bij een hindernis te posten. Dan hebben we tussen de hindernissen een camper op het veld’, aldus Thea. Haar man Jaap vervult op de zaterdag dezelfde rol en bouwt daarnaast samen met andere vrijwilligers de hindernissen. Voor Nick ziet het er behoorlijk anders uit. De student cybersecurity op de Hogeschool van Amsterdam houdt zich bezig met de livestream, die dit jaar via clipmyhorse.tv te zien zal zijn.

Schakel
De vrijwilligerstaken van het drietal zijn dan wel verschillend maar het enthousiasme is hetzelfde. ‘Het is een supergaaf evenement. We gaan al heel lang naar de Military Boekelo waar je heel Nederland voor moet doorkruisen. Het is gaaf om te zien, maar het is fantastisch als je in Noord-Holland een evenement op de kaart kan zetten waar internationale ruiters op afkomen. Het is heel bijzonder als je daar een klein schakeltje in bent, vervolgt Thea. ‘Ik vind alles leuk om te doen. Het is een toegankelijk evenement. Ook voor de lokale M-ruiter is het interessant om in zo’n sfeer en op zo’n terrein op dit niveau te mogen rijden’, vult Nick aan.

Spanning
‘Het is best wel spectaculair’, zegt Jaap over de North Holland Horse Trials. Het is een evenement dat de potentie heeft om, op termijn, voor velen als een jaarlijks uitje te worden gezien. Ook is het een evenement dat de nodige spanning oplevert bij Jaap. ‘Op de dag van de cross bekruipt mij voor de eerste ruiter van start toch wel een bepaalde spanning. Als dat maar goed gaat, klopt het allemaal? Het is dan ook euforie als de eerste tien goed rond komen. Dan is die adrenaline wel weer gezakt, maar het is altijd wel een ding.’

Gigantische vakantiedag
Spanning of niet: Het is vooral genieten tijdens de North Holland Horse Trials. ‘Ik ervaar het als een feestje, alsof je een gigantische vakantiedag hebt. Het is fantastisch geregeld als je op het veld zit en er wordt super voor je gezorgd. Bijvoorbeeld de eerste keer toen het ontzettend regende, maar ook toen was het fantastisch en gaaf’, stelt Thea. ‘Als alle ruiters met een glimlach rondrijden en naar huis gaan en dat ze een top weekend hebben gehad’, zegt Nick, zelf al twaalf jaar actief als ruiter. Wanneer hij als deelnemer aan de start van de North Holland Horse Trials verschijnt? ‘Haha, ik denk dat het nog wel ver ligt. Het zit wel een beetje in de vingers maar dan zal ik moeten door sparen voor een eigen paard en dan heeft het nog vijf jaar nodig. Ik zou het op nationaal niveau wel willen, maar voor nu ga ik nog op andere vlakken genieten.’