T ZAND – Het zal niet vaak voorkomen dat trainer/coach John Zeeuw zo ontspannen langs de lijn zit dan afgelopen donderdagavond. In eigen huis boekte Geel Zwart een klinkende zege op hoofdklasser KSV, 38-22.

Dat Geel Zwart de favoriet was tegen KSV was geen verrassing. De handbalsters uit ‘t Zand acteren immers een niveau hoger dan de Heerhugowaarders. Toch trof het met KSV een ploeg in vorm. In de Hoofdklasse won het immers vier van de vijf competitieduels en bezet het een vierde plaats. Een knappe prestatie, zeker gezien de smalle selectie waarmee het speelt.

In ‘t Zand hielp het niet dat KSV met een smalle selectie, het had de beschikking over slechts drie wissels, aantrad tegen Geel Zwart dat eveneens sterk begon aan het seizoen. Daarnaast was de snelheid waarmee de thuisploeg speelde een belangrijk verschil met de gasten. ‘Het tempo ligt bij ons hoger dan bij KSV’, zag ook John Zeeuw. ‘Vandaag was het wat dat betreft niet anders dan in de competitie. We hebben veel speelsters rust gegeven, maar je wilt in de basis met dezelfde snelheid blijven spelen.’

Grote voorsprong
In de beginfase moest het duel nog even op gang komen, maar na tien minuten begon het te lopen. Bij een 4-3 tussenstand liep Geel Zwart snel uit en sloeg het een gaatje van zeven. Onder meer Elles Bakker was in die fase op stoom en scoorde na zestien minuten haar vijfde doelpunt. Bakker is in de competitie minder vaak trefzeker ten opzichte van vorig jaar, maar was afgelopen donderdagavond wel op stoom. ‘Zij scoort minder omdat de rest meer scoort’, zei Zeeuw daarover. ‘Maar ik heb ook liever dat meer speelsters drie of vier doelpunten maken dan één speelster elf.’ Dat gebeurde ook. Want onder meer Marjolein Hoebe en Milou Dignum vonden viermaal het net, terwijl Laura Eykelenboom er drie wist te maken.

Na een comfortabele 18-10 ruststand ging Geel Zwart in het tweede bedrijf vrolijk door en liep het steeds verder weg bij de Heerhugowaardse opponent. Zo was het verschil tussen beide teams tien minuten na rust al opgelopen tot vijftien doelpunten. Die voorsprong werd opgebouwd door twee verschillende teams. Onder meer Sanne de Wit en Elles Bakker werd een groot gedeelte van de tweede helft rust gegund. ‘We hebben vandaag met twee teams gespeeld. Als ik had door gewisseld dan hadden we sterker kunnen spelen, maar het hoeft ook geen vernedering te worden.’

In de laatste tien minuten viel de concentratie wat weg bij de thuisploeg, maar toch wist het uiteindelijk met zestien doelpunten verschil van het veld te stappen, 38-22.

Door de overtuigende zege mag Geel Zwart het bekerseizoen vervolgen. De volgende bekerwedstrijd is op donderdagavond 13 december. De tegenstander zal later bekend worden.

Doelpunten Geel Zwart: Elles Bakker (8), Tamara Visser (6), Marjolein Hoebe (4), Milou Dignum (4), Laura Eykelenboom (3), Sofie Bos (3), Isa de Wit (2), Sanne de Wit (2), Eva Hopman (2), Rianne Blaauboer (2), Dionne Schilder en Fleur Hopman.