KOLHORN - Hij heeft al twee dagen in zijn eigen bed geslapen maar zijn gedachten zijn nog altijd in de Peruaanse woestijn. Dakar-rijder Martien Jimmink uit Kolhorn kan zich maar amper voorstellen dat zijn avontuur er op zit. Vanuit zijn raam in Kolhorn ziet hij de Hollandse klei maar hij droomt alleen maar van het fijne woestijnzand.

"Het is vreselijk", lacht Jimmink, "Ik droom alleen maar dat ik door de woestijn rij op mijn motor". Na weken crossen, wist de 58-jarige Kolhorner als oudste Nederlander ooit de finish te bereiken. Maar de tocht gaat je niet in de koude kleren zitten. "Ik droom soms dat ik slaap in de vrachtwagen. Als ik dan naar de wc ga, denk ik 'verrek, ik ben thuis'".

Jimmink probeert op de eerste werkdag van deze week zich weer te concentreren op zijn werk. Zijn loonbedrijf draait door. Maar om de haverklap gaat de telefoon. Supporters uit de buurt maar ook mede-rallyrijders weten hem te vinden. "Het is een bijzonder volk die crossers. Een eer dat ik m'n leven daar tussen heb mogen leven".

Medaille
Op het bureau ligt zijn Dakar-medaille met achterop het woord "finisher". Er zijn zo'n drieduizend van dit soort medailles uitgereikt. Als je nagaat dat de meesten de rally meerdere malen hebben gereden dan betekent dat dat ik één van de 1500 mensen ben op de wereld met zo'n medaille. Daar ben ik trots op."

Het afkicken gaat dus niet zomaar. Gelukkig hebben ze daar wat op bedacht. Net als vóór de race wordt er ook nu weer een woestijnparty georganiseerd bij Jimmink thuis. "Op 2 februari hebben we een afterparty. Dan kan ik alle sponsors en supporters spreken. Dat wordt een enorme happening"

Zie NH Nieuws voor een uitgebreide reportage.