BREEZAND – Binnen vijf jaar een stabiele eredivisionist. Het is de ambitie van ZAP. De handbalvereniging zet stappen om die ambitie ook daadwerkelijk gestalte te geven. Zo is het eerste team dit seizoen al kanshebber voor promotie naar de eredivisie en wordt er in de jeugd veel aandacht gegeven aan de ontwikkeling van de speelsters.

Terwijl er een jeugdteam traint in de sporthal, zitten voorzitter Jan van der Vaart en Carla Molenaar, trainster en raadsvrouw van de technische commissie, in de bestuurskamer. Beiden zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling die ZAP doormaakt. ,,De ambitie is geleidelijk gegroeid. In alle voorgaande besturen is er steeds een stap gemaakt. Waar het vorige bestuur een plek in de middenmoot van de eerste divisie mooi zou vinden, hebben we nu het stapje weer verlegd. Dus een hogere ambitie. Maar je moet ook het materiaal hebben. Denk aan speelsters, maar ook de jeugd” vertelt de voorzitter. De Polderse vereniging zit op een locatie wat als nadeel heeft dat het aantrekken van speelsters lastig is. ,,We hebben het nadeel dat we aan drie kanten water hebben en daar komen geen speelsters of trainers uit” vervolgt Van der Vaart. ,,We hebben eigenlijk maar één kans, en misschien geen keus. En dat is om je eigen spelers goed op te leiden. Wij willen één van de allerbeste jeugdopleidingen van Nederland worden. En daar zijn we gewoon naar op weg”. De ambitie, maar vooral het plezier straalt er van af bij de voorzitter van de club. ,,Wij willen ook geen club zijn die veel speelsters van buiten wil halen. We willen een eigen gezicht willen houden. Als je eerste team in de eerste divisie of eredivisie wilt spelen is het wel belangrijk dat je een à twee toppers in je team hebt” vult Carla Molenaar aan.

Samenwerken
Als de club, zonder alleen maar speelsters van buitenaf te halen, omhoog wil dan is de jeugdopleiding enorm belangrijk. De club uit Breezand besteed hier dan ook veel aandacht aan. Om de zes weken komen de jeugdtrainers bijeen, zo vertelt Van der Vaart. ,,Zij maken elkaar beter. Ze evalueren dan de zaken van de afgelopen zes weken”. Een belangrijke schakel daarin is Arthur Langedijk. ,,Hij kwam op ons pad. Arthur is iemand waar we echt naar zochten, een clubtrainer. En dat is hij echt. Hij denkt verder dan alleen het resultaat van dames 1 en kijkt door hele club heen. Naar de trainers en met de trainers. Dat is wel heel mooi en dat past precies bij hetgeen wat wij hoopten dat er zou gebeuren” aldus de voorzitter. Langedijk is coach van het eerste team, maar zijn aandacht gaat ook naar de A junioren. ,,Dinsdag traint een gedeelte van de A junioren al mee. Vrijdagavond doen het eerste team en de A1 ook veel samen” aldus Molenaar. ,,Hij heeft precies in kaart wat er loopt bij die teams rondloopt”.

Dit seizoen kwamen er ook al verschillende jeugdspelers in actie voor de hoofdmacht. Van der Vaart: ,,Er zitten speelsters in die zijn qua leeftijd nog A-, of zelfs B junior. Hoe zij zich hebben ontwikkeld, dat is boven verwachting.

Onverwachts succes
De ambities zijn er. Eén van de beste jeugdopleidingen van Nederland hebben, en het eerste team in de eredivisie. In elke leeftijdscategorie heeft ZAP een team op het hoogst mogelijke niveau spelen, terwijl de hoofdmacht kanshebber is voor promotie. ,,Dit speelt al enkele weken. Zowel met het bestuur als met Arthur hebben we dit besproken. We hadden het niet verwacht. Vooraf hoopten wij op een plek in de middenmoot. Dit heeft ons echt wel verbaast en verrast” zegt Van der Vaart. ,,Het gaat eigenlijk wel te snel. Mocht het zover komen dat we kampioen kunnen worden of in de nacompetitie komen dan overkomt het ons wel, maar dan gaan we die uitdaging aan. Arthur Langedijk is van mening, gezien de groei en ontwikkeling van de meiden, dat ZAP 1 eigenlijk al eredivisie waardig is. Dus we gaan het niet tegenhouden”. Toch heerst er ook twijfel. ,,Mochten we promoveren, dan komt het naar mijn idee een jaar te vroeg. In de eredivisie steken er drie bovenuit. Je gaat dan onderin bungelen, elke week verliezen en soms heel hard verliezen. En dan heb je jonge speelsters. Daarin denk ik dat het te vroeg komt” vertelt Molenaar.

Maar, expres verliezen om promotie nog een jaar uit te stellen doen de Breezanders niet. ,,Als wij de kans nu bewust niet zouden pakken, kan het misschien zijn dat we volgend seizoen niet in de top komen” aldus voorzitter Van der Vaart.

Open armen
Ondanks het doel om een hoger niveau aan te tikken, wil ZAP de eigen identiteit bewaren. De club zal niet veel speelsters van buitenaf halen en richt zich niet alleen op de prestatiegerichte teams. ,,We zetten wel in op topsport, maar de breedtesport is net zo belangrijk” vindt Molenaar. ,,We organiseren geen talentendagen, maar open trainingsdagen. Iedereen is welkom”.