NOORDKOP - ‘Samen maken we gezond gewoon, zodat kinderen en jongeren kunnen opgroeien in een gezonde omgeving: thuis, op school, in de buurt, tijdens het sporten, in hun vrije tijd of op het werk.’ Dat is het doel van de Week voor de Gezonde Jeugd. Dit jaar houdt JOGG deze week van 7 tot en met 11 juni. In het kader daarvan verzorgen JOGG-regisseurs tal van activiteiten. Niet alleen, maar in nauwe samenwerking met alle partijen waar ze normaal gesproken ook mee te maken hebben.

“Je kunt denken aan workshops en webinars”, noemt JOGG-regisseur Marjolein Broersen als voorbeeld. “We hebben een heel programma in elkaar gezet. Voor ouders, maar ook voor kinderdagverblijven en scholen. Want gezondheid speelt natuurlijk niet alleen binnen de muren van het eigen gezin. Als alle partijen rondom het kind meedenken en meedoen, zorgen we dat gezond heel gewoon wordt. Iets wat overal speelt.”

Verbindende schakel
JOGG staat voor Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst. In steeds meer gemeenten is een JOGG-regisseur aangesteld die de verbindende schakel vormt tussen gemeente en alle partners die om een kind heen staan. Zo kun je denken aan de GGD, diëtisten, leerkrachten, fysiotherapeuten, huisartsen, buurtsportcoaches en meer.

Nationale Buitenspeeldag
“Om iedereen te informeren, kennis of inzichten te geven willen we op verschillende vlakken webinars en workshops verzorgen. Dan kun je denken aan seksuele vorming, wat voeding betekent voor de ontwikkeling van een kind en hoe het puberbrein werkt. Verder komt er een topsporter op bso’s die vertelt wat er allemaal bij komt kijken om zo hoog te sporten. En de Nationale Buitenspeeldag valt precies in die week, dus mijn collega’s van Team Sportservice gaan lekker naar buiten met de kinderen”, licht JOGG-regisseur Melissa Deenstra het programma toe.

Elke dag online koken met kinderen
Thuis kunnen ouders de keuken induiken met hun kinderen. Op het YouTube-kanaal van Team Sportservice staan vijf filmpjes ‘Koken met kinderen’. Ze duren ongeveer een kwartier. Je krijgt uitgelegd hoe je een makkelijke maaltijd bereidt met je kind. Op de website van Team Sportservice staan de ingrediënten die nodig zijn. “Niet bang zijn dat het lastige recepten zijn, iedereen kan dit”, garandeert Melissa Deenstra.

Het hele programma van de Week voor de Gezonde Jeugd is te vinden op
https://jouw.teamsportservice.nl/schagenhollandskroon/nieuws/webinars-en-workshops-tijdens-landelijke-week-gezonde-jeugd/