ALKMAAR/HEERHUGOWAARD/SCHAGEN - Vocal Playground bestaat vijfentwintig jaar. Duizenden mensen zongen in de projectkoren van oprichter Jasper Teule een slordige vijfhonderd arrangementen verpakt in tientallen thema's. Van tieners tot senioren, van studenten tot advocaten en van huismoeders tot bouwvakkers. Ervaren en onervaren, iedereen met een grote portie zin is altijd welkom. Tijd om deze vijfentwintig jaar op een grootse manier te vieren met de meest favoriete nummers uit deze periode met als einddoel een spectaculair optreden in het mooiste openluchttheater van Nederland.


Gouden greep
Ongelofelijk vind Jasper het dat de koren al zo lang bestaan. Het leeft enorm, de 3 koren uit Schagen Heerhugowaard en Alkmaar zijn nog nooit zo groot geweest en het enthousiasme spat er tijdens de optredens vanaf. 'Het begon allemaal in 1995 toen de zanger van de toen bekende rockband the Pilgrims mij vroeg om op een doordeweekse dag een popkoor op te richten. Ik speelde met hem samen in die band. Wij hadden veel concerten in de weekenden. In de periodes dat wij niet speelden en er nieuw materiaal geschreven moest worden vielen ook de inkomsten stil. Doordeweeks waren wij altijd vrij en konden wij dus nieuwe en vaste initiatieven ontplooien. Ik was bassist, had zelf niet veel met zingen, was best verlegen en leiding geven aan een grote groep had ik nog nooit gedaan. Daarnaast was mijn beeld van koren nogal zijig. Morrend liet ik mij toch overhalen en met knikkende knieën gingen wij ons avontuur aan. Popkoren waren in die tijd nog zeldzaam, wij waren bekend in het jongerencentrumcircuit en al snel bleek het een gouden greep. Na ons eerste koor kregen wij van twaalf jongerencentra de vraag om daar ook koren op te richten.

Meer dan alleen maar liedjes zingen
We deden kennelijk iets goed en vielen per ongeluk in een gat van de markt.' Aldus Teule. Leiding geven aan grote groepen was een flinke uitdaging. Door schade en schande hebben ze veel moeten leren maar... oefening baarde kunst. 'Op een avond na een afrondend concert kreeg ik een enorme bos bloemen van een ouder koorlid. Na het overlijden van haar man kon ze lange tijd geen toon meer uitbrengen. Door het zingen in ons koor ging ze stukje bij beetje weer durven. Uiteindelijk zong ze het hele concert mee, en genoten dat ze had... Gaandeweg kwam ik er achter dat het koor niet alleen over het zingen van mooie liedjes ging, maar over veel meer dan dat. Zingen gaat over uiting, over verbinding met jezelf en met anderen en op een ander vlak met elkaar communiceren. Door zingen raak je uit je gedachtes, net als sport. Je komt in contact met je gevoelswereld, met creativiteit en talent.' Aldus Teule.

Verandering
Na tien jaar besloten Vrieze en Teule de acht koren niet meer samen te leiden en ging ieder met vier koren verder. Vocal Playground heeft zich zes jaar geleden versterkt met zangeres Sasja Dries. Zij zingt de koorpartijen in, waardoor de koorleden thuis met mp3tjes kunnen oefenen. Inmiddels is zij een vaste waarde geworden als invaller voor Jasper, medearrangeur en organisator.

Kippenvel is verslavend
De koren zijn volwassen geworden en een begrip in Noord-Holland. De kracht zit 'm mede in de voortdurende ontdekkingstocht van de arrangeurs. Nieuwsgierig naar veel verschillende stijlen uit de pop-, rock-, soul, gospel, country-, film- en wereldmuziek. Elk half jaar weer een nieuw thema instuderen en niet teveel herhaling. Geen gebaande paden, maar meer wat onbekendere en uitdagende muziek. De koorleden moeten elk half jaar weer opnieuw instappen. Dat maakt dat het voor iedereen een bewuste keuze blijft om mee te doen en ontstaat er geen sleur. De passie van Jasper maakt de groepen enthousiast en vice versa. 'Ik ga na elke repetitie met enorm veel energie weer naar huis. Muziek maken met een grote groep mensen is het mooiste wat er is. Vooral als je uiteindelijk de neuzen dezelfde kant op krijgt, diepgang in een nummer kunt krijgen, met dynamiek kunt zingen, dan wordt het ineens magie. Kippenvel is verslavend.'

The Best of 25
Het hele komende seizoen staat in het teken van The Best of 25. De cursus omvat twee blokken van 20 wekelijkse lessen. In deze lessen worden zo'n 20 nummers meerstemmig ingestudeerd. Er is aandacht voor dynamiek, klankkleur, ritmiek en er worden audities gehouden voor leadzang (voor wie dat wil). Het repertoire is enorm gevarieerd: van Kyteman, Damien Rice, Coldplay, Supertramp en The Beach Boys tot Toon Hermans, As it is in Heaven, Roxanne (uitvoering Moulin Rouge) en veel meer. Vocal Playground wordt tijdens de laatste lessen en het optreden begeleid door een fantastische band uit diverse vooraanstaande bands. Uiteindelijk resulteert het in een spectaculair optreden in openluchttheater Caprera in Bloemendaal.Wie dit keer de speciale gast zal zijn, laat zich raden!

Meedoen?
De drempel om mee te kunnen doen aan één van de koren van Vocal Playground is laag. Iedereen met een gevoel voor melodie en ritme is welkom. Ervaren en onervaren. Er worden geen audities gehouden en je hoeft geen noten te kunnen lezen. Belangrijk zijn wel een flinke portie inzet en veel zin! Bij Vocal Playground wordt er flink gewerkt, veel gelachen en na de les is het erg gezellig. Lijkt het je leuk om dit seizoen mee te zingen bij Vocal Playground, dan kan dat! De proeflessen zijn op dinsdag 3 september in Ons eigen kroeg in Schagerbrug van 19.15 – 20.30 en van 21.15 – 22.30 in jongerencentrum het Kompleks in Heerhugowaard, en op donderdag 5 september in zaal Koel 310 in Alkmaar van 20.00 – 21.30. Voor meer informatie: mail naar info@vocalplayground.nl of bel: 06-22937592