CALLANTSOOG - Vandaag waait de wind pal uit west met windkracht 4 aan de kust van Callantsoog. "Ideale omstandigheden met een zonnetje erbij" vertelt de trotse organisator Marc Bregman. LekkerUitwaaien.nl organiseert dit weekend het 5e Vliegerfeest en op zaterdagochtend bekijken al veel bezoekers de prachtige gekleurde vliegers aan de blauwe lucht.


Met de wind uit zee ontstaan ideale omstandigheden voor een vliegerfeest. "Het kan in alle vormen en maten. Alles gaat de lucht in!" zegt een vliegeraar die door heel Europa reist. De vliegers lijken uit zichzelf te zweven. Maar deze zwevende reuzen hangen in de wind. "Het is een soort haat-liefdeverhouding tussen de wind en de vliegeraar", zegt een geïnteresseerde toeschouwer.

Bij elke strandtent hangen grote eenlijn vliegers uit binnen- en buitenland zoals de bekende grote octopusvliegers van bijna 40 meter lang. De twee jongens van de reddingsbrigade Callantsoog kijken tevreden toe. "Er zijn nog weinig zwemmers met deze koude temperaturen van het zeewater en dit weer is ideaal voor het vliegeren" merkt de jongen van reddingsbrigade op.

"Het evenement is interactief want iedereen kan zijn eigen vlieger oplaten dit weekend" licht de organisatie toe en dat is te zien vandaag. Tussen de grote vliegers hangen ook kleine vliegers van beginnende vliegenaars. Herman Platje uit Twente staat samen met zijn vrouw Ina twee dagen op het strand van Callantsoog. "Wij reizen de hele wereld over van Italië tot Zuid Korea met onze vlieger, maar het strand blijft het mooist voor een Vliegerfeest" zegt Herman.

Herman hangt verschillende cobra's aan een van zijn drie lijnen die vastgehouden worden door een kuub zand. "Vanmiddag verwissel ik de cobra's met kikkers of konijnen en morgen hangen we de paarden op" vertelt Ina van de Twentse Vliegervrienden.

Beide dagen dropt de organisatie kleine verrassing voor kinderen vanuit de vliegers naar beneden. Het Vliegerfeest is nog t/m zondag 23 juni tot 18:00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk via alle strandopgangen in Callantsoog. Zondag 23 juni is tevens Food Festival Oog op Food op het Dorpsplein van Callantsoog, een mooie combinatie met de vliegers in het sfeervolle kunstdorp dit weekend. "We laten zien wat we allemaal op het strand en in het dorp te bieden hebben" zegt de organisatie.

"De mensen kunnen genieten van de zon, zee, wind en culinair Callantsoog en wij zijn heel blij dat de vliegers er mooi bij hangen!" zegt organisator Marc Bregman tevreden met een grote glimlach op zijn gezicht.