SCHAGEN / HOLLANDS KROON - De meeste bibliotheken zijn weer open sinds 13 mei. Vooralsnog is er een beperkte dienstverlening en kunnen leden alleen naar binnen om boeken te lenen en in te leveren. Er is achter de schermen hard gewerkt om de openingstijden verder te kunnen verruimen. En dat is gelukt: in juni zijn de meeste vestigingen weer vaker open. Actuele informatie per bibliotheek is te vinden op de website www.kopgroepbibliotheken.nl

Extra personeel
Er gelden strenge regels en daardoor zijn er meer medewerkers op de werkvloer nodig. Er staat iemand bij de deur om de klanten te ontvangen, de winkelmandjes en uitleenapparatuur worden na gebruik schoongemaakt, alle ingeleverde boeken moeten 36 uur in quarantaine en het opruimen van de materialen mag alleen als de bibliotheek gesloten is voor publiek. Daarom zijn de 'oude' openingstijden momenteel nog niet mogelijk.

Onbemand wordt bemand
Vanuit de rijksoverheid is het niet toegestaan om bibliotheken 'onbemand' open te stellen, omdat dan het toezicht ontbreekt op het naleven van de voorschriften. Dat betekent dat de onbemande bibliotheken in de gemeente Hollands Kroon beperkt open zijn.

Bibliotheken in scholen
De bibliotheken in een school zijn nog gesloten, omdat scholen vanwege het coronavirus geen volwassenen toelaten in het gebouw. De bibliotheek in Middenmeer heeft een eigen ingang, dus daar speelt dit probleem niet. En vanaf 8 juni mogen de bibliotheken in Callantsoog en 't Zand na schooltijd hun deuren opendoen voor het publiek.