SCHAGEN -Shantykoor ’t Scheepstuygh uit Schagen verzet de bakens nu door het Corona-virus optredens en repetities worden verhinderd. Het koor heeft zo’n 26 optredens per jaar en de bijna 50 koorleden en de zeven muzikanten missen het samen muziek maken, oefenen en voorstellingen geven dan ook enorm.

Daarom kwamen twee geluidstechnici binnen het koor op het idee om diverse liedjes met teksten in het openbaar op YouTube te zetten. Op die manier kunnen de koorleden de liedjes thuis oefenen en kan ook het publiek genieten of voor zichzelf meezingen.

Niet meer in boeken neuzen
De teksten waren al digitaal beschikbaar. Voorzitter Joop Wilbers: ‘ Aan het begin van dit jaar is ons koor begonnen met het zingen van teksten vanaf een gesponsorde digitale tv. Daarmee is het koor af van de liedjesboeken op grote standaards en behoeven de boeken per optreden niet meer gevuld te worden. Dit systeem bevalt enorm goed. Het TV-scherm wordt op een standaard achter de dirigent geplaatst waardoor niemand meer in zijn liedjesboek zit te neuzen.’

Meezingvideo’s
Vrijwilligers van het mannenkoor hebben het hele repertoire, bestaande uit een kleine 150 liedjes, uitgetypt en geschikt gemaakt voor het televisiescherm. 24 van deze songs staan nu met muziek en tekst op YouTube maar er volgen er meer. Liefhebbers kunnen de meezingvideo’s bereiken via de website van ’t Scheepstuygh, www.shantykoorschagen.nl. Klik op ‘Video’ en klik vervolgens op ‘Overige- en meezingvideo’s’. Je komt dan uit op het YouTubekanaal van Shantykoor ’t Scheepstuygh Schagen. Druk ook daar op ‘Video’s’ om het hele overzicht te krijgen.