Beide finalisten volgen een mbo-techniekopleiding in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (bbl). Dat doen ze allebei bij opleidingsbedrijf IW Noord-Holland. Daar leren ze hun technisch vakspecialisme terwijl ze enkele dagen in de week praktijkervaring opdoen bij een leerwerkbedrijf. Daarnaast zitten de mbo-studenten ook nog geregeld in de schoolbanken. Daar krijgen ze algemeen vormend onderwijs en de theoretische vakleer.
Versnelde opleiding
De 18-jarige installatiemonteur Verburg gaat voor zijn theoretisch onderwijs naar het ROC Horizon College in Heerhugowaard waar hij de versnelde opleiding ‘werktuigkundige installaties, niveau 3’ volgt. Zijn praktische opleiding volgt de Warmenhuizer bij IW Noord-Holland en leerbedrijf Duteco Installatiegroep in Zuid-Scharwoude.
“Ryan is gedreven en ambitieus”, zegt Jacco op den Kelder, zijn begeleider bij IW Noord-Holland. “Hij wil na zijn niveau 3 ook graag niveau 4 gaan doen. Doel is om het bedrijf van zijn vader over te nemen.” De Warmenhuizer komt uit een familie van technische ondernemers. Zowel zijn grootvader als zijn vader zitten in de installatietechniek en bestieren een eigen familiebedrijf. “Ryan’s vader is meer het type bedrijfsmanager” ziet Op den Kelder. “Ryan zelf heeft meer weg van zijn grootvader. Die zat ook altijd graag met zijn handen in de gereedschapskist. Als Ryan zich goed concentreert op zijn werk, dan gaat hij zeker hoog scoren op het kampioenschap.”
Kanshebber
De eveneens 18-jarige Volkerink doet zijn werkervaring op bij Loodgietersbedrijf J.N. Jonker & Zoon in Zaandam. Voor zijn theorie gaat Volkerink naar het Regio College in Zaandam waar hij de opleiding ‘eerste monteur woning, niveau 3’ volgt.
Zijn begeleider van IW Noord-Holland, Danja van Alen, ziet in de Assendelfter een goede kanshebber. “Sem is een ambassadeur voor het vak, iemand die zijn werk niet alleen heel goed doet, maar daar ook nog eens aanstekelijk veel plezier aan beleeft. Hij doet zijn werk zingend. Het is iemand die graag met zijn handen werkt. Ik zie hem niet snel op kantoor belanden. Wel zie ik hem zichzelf verder specialiseren in het vak. Hij is leergierig en een harde werker.”
Trends en ontwikkelingen
De finalisten worden uitgedaagd om te laten zien dat ze goed mee kunnen in de laatste trends en ontwikkelingen binnen hun vakgebied. De wedstrijden bepalen niet alleen wie de beste deelnemers zijn; ze geven ook inzicht in de voortgang van hun respectievelijke vakgebieden. Er wordt gewerkt met de nieuwste materialen, technieken en gereedschappen.
Met de opdrachten doen de organisatoren van Skills The Finals een beroep op zowel de vakkennis als de vakvaardigheden van de deelnemers. Daarnaast is er ook aandacht voor vakoverstijgende bekwaamheden, de zogenaamde '21ste-eeuwse vaardigheden'. Ook die competenties worden meegewogen in de eindbeoordelingen. Zo moeten de jonge vaklieden onder meer laten zien dat ze efficiënt kunnen organiseren. "De competitie geeft ook een goed beeld van hoe mbo-studenten in de techniek tegenwoordig niet alleen worden opgeleid tot bekwame vakmensen, maar ook tot volwassenen die in de praktijk verantwoordelijkheid kunnen dragen", zegt IW Nederland-voorzitter Cor van den Heuvel over de competities.
WorldSkills Netherlands
De organisatie van Skills The Finals is in handen van WorldSkills Netherlands. De competities beslaan een breed scala beroepsopleidingen, van techniek tot zorg en van retail tot grafische vormgeving. WorldSkills Netherlands wil met de competities de aandacht vestigen op het belang van vakmanschap en goed beroepsonderwijs.
WorldSkills Netherlands verzorgt ook de Nederlandse deelname aan de internationale competities EuroSkills en WorldSkills, het respectievelijke EK en WK voor beroepen. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.
IW Nederland is met zes regionale opleidingsbedrijven en vestigingen door het hele land het grootste, Nederlandse opleidingsbedrijf in de installatietechniek. De regionale IW opleidingsbedrijven worden overkoepeld door Stichting IW Nederland in Amersfoort.