SCHAGEN - ”Stap opzij en weer terug. De knieën mogen lekker hoog. Armen op, armen laag”, schalt het uit de luidspeakers. De afgelopen weken zijn in tal van dorpen en steden de seniorenvoetjes van de vloer gegaan. Op hun eigen balkon met op het plein of grasveld ervoor een bewegingsconsulent. Zo’n leuk idee, vond het Ouderenfonds, dat het daarom vrijdag 29 mei uitroept tot Nationale Balkon Beweegdag. Team Sportservice in Den Helder en Schagen | Hollands Kroon sluiten zich daarbij aan.

Remy Kluvers van Team Sportservice licht toe: “We willen met deze balkongym ouderen in verzorgingshuizen in de gemeente Schagen en Hollands Kroon een geluksmomentje bezorgen. Bewegen op muziek. Natuurlijk is het vrijblijvend voor de deelnemers. Maar we hebben al heel veel enthousiaste reacties gehad van de verzorgingshuizen die we aangeschreven hebben.”

Er is een beweegprogramma gemaakt waarbij de deelnemers staand mee kunnen doen aan de oefeningen. Kluvers: “En we hebben een programma voor senioren die liever zittend meedoen. Bij elk verzorgingshuis spreken we van tevoren af welke variant het meest geschikt is. Of dat het mogelijk is om een combinatie aan te bieden.”

Sportieve buurtbewoners
Ook in Den Helder doen de bewegingsconsulenten mee aan de Nationale Balkon Beweegdag. Alleen niet bij verzorgingstehuizen, maar bij flats waar de bewoners beschikken over een balkon. Daar zijn Tessa Scholte en Saskia Verijzer de initiatiefnemers. “Na de eerste keer dat we balkongym aanboden, kregen we zo veel positieve en enthousiaste reacties, dat we besloten het vaker te doen”, vertelt Tessa Scholte. De bewoners stonden ruim voor tijd klaar op hun balkon voor de work-out. Met een microfoon in de handen gaven Tessa en Saskia aanwijzingen. En een kwartier later konden de sportieve buurtbewoners weer naar binnen om zich op te frissen.

Plezier staat centraal
De Nationale Balkon Beweegdag vrijdag 29 mei wordt op diverse locaties in de Noordkop aangeboden door bewegingsconsulenten van Team Sportservice. Vooral plezier staat centraal en gaat uiteraard boven de kwaliteit van de uitvoering. “Daarom geven we zoveel mogelijk tips voor veiligheid en opties om de oefeningen te vergemakkelijken of juist te verzwaren voor wie dat aankan”, aldus Remy Kluvers.

Olga Commandeur doet ook mee
De Nationale Balkon Beweegdag wordt afgetrapt door VriendenLoterij-ambassadeur Jan Versteegh. Ook oud-atlete en ‘Nederland in Beweging’-presentatrice Olga Commandeur, oud- tafeltennisster Bettine Vriesekoop en onder andere PSV en Feyenoord zetten zich in. Het initiatief is in het leven geroepen om ouderen ook tijdens de coronacrisis met elkaar te verbinden en op een veilige manier te laten bewegen.