ALKMAAR - Burgemeester Marjan van Kampen - Nouwen van Schagen is op bezoek geweest bij dé messen smederij van Nederland: Smederij Atelier Alkmaar. Hier heeft zij met eigen ogen gezien hoe de Schager messen gemaakt worden, een handgemaakt en oer-Nederlands product.


Elke stap van het productieproces is getoond. Van het gloeiendheet walsen van staal, tot het vormsmeden van het mes. De meestersmeden hebben met veel plezier hun mooie ambacht laten zien. Ook het slijpproces en het zelf verduurzamen van het Nederlandse hout dat er op aangebracht wordt is getoond.

Het Schager mes was én is de trots van de regio. Onderzoeker Fred Timmer van het Historisch Genootschap Schagen (ook present tijdens haar bezoek) heeft in 2018 een onderzoek gedaan naar de Schager messen, welke van 1570 tot in de negentiende eeuw wereldberoemd waren. Er waren letterlijk honderden mensen werkzaam in de Schager messen industrie. Na die tijd is de productie tot een halt gekomen, door sterke concurrentie uit het buitenland. Dave van Wijngaarden - Schuyt van Smederij Atelier Alkmaar heeft destijds meegewerkt aan het historisch onderzoek. Zo kwam vakmanschap op het gebied van smeden in de praktijk samen met de theorie uit de historische onderzoeken.

Om een écht Schager mes te kunnen maken – met gebruik van het meesterteken ‘Bootshaak met halve maan - was vroeger de toestemming van de Burgemeester nodig. Die traditie is in ere hersteld, volgens de regels van goed fatsoen is deze toestemming ook nu gevraagd én gekregen! Om dit te bezegelen is hiervoor een prachtige oorkonde gemaakt en getekend. Hiermee mag Dave van Wijngaarden – Schuyt zich dan ook de enige ‘echte’ Schager messenmaker van Nederland noemen. De messen worden dan ook uitgebracht onder de merknaam Dave&Co. Een heel goede reden voor de burgemeester om eens te komen kijken hoe het er voor staat met ‘haar’ Schager messen.

Ze heeft heel veel foto’s gemaakt in de smederij, en is heel enthousiast over hoe Smederij Atelier Alkmaar het Schager mes met zoveel passie en vakkennis nieuw leven heeft ingeblazen.