SCHAGEN - Het is pikkedonker op het fietspad Trambaan Noord in Schagen. Voetgangers en fietsers zien er 's avonds geen hand voor ogen. Er staan wel lantaarnpalen, maar die blijven op last van de gemeente uit: "Ik fiets altijd om, omdat ik er niet door heen wil."

Maarten van Stam begrijpt niet dat de gemeente de lantaarnpalen niet aanzet. Veel Schagenezen gebruiken het pad op weg naar de stad en in de ochtend fietsen er veel schoolkinderen over. "Nu het steeds donkerder wordt, kan dat gevaarlijke situaties opleveren", aldus Van Stam.

Facebookpagina
In de video die hij op vrijdag op Facebook plaatste, is goed te zien hoe ontzettend donker het is. Omdat hij zich door de gemeente niet gehoord voelde, richtte hij ook de "Verlicht Trambaan Schagen" Facebookpagina op.

Maarten krijgt veel bijval van buurtbewoners. Van hun hoeft de verlichting 's nachts niet aan. "Maar nu is het om 8 uur al hartstikke donker, terwijl er nog jonge meiden van sportclubs naar huis komen", vertelt een bezorgde moeder. Ook de tieners zelf mijden liever het fietspad. "Ik vind het maar creepy."

Nieuwe lantaarnpalen
Wethouder Sigge van der Veek laat weten dat het om voormalig gemeentebeleid gaat. "Destijds is besloten van dit gebied een ecologische zone te maken, maar ik merk dat de zorgen groot zijn en zal proberen snel met een oplossing te komen."

De wethouder verwacht begin van het nieuwe jaar het probleem op te kunnen lossen. "In 2018 worden door heel Schagen nieuwe lantaarnpalen geplaatst en dit biedt nieuwe mogelijkheden."