PETTEN - Met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst door vertegenwoordigers van NRG|PALLAS, Europese Commissies Joint Research Centre (JRC), TNO en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is de komst van een nieuw experience center in Petten een feit. In het interactieve belevingscentrum kunnen bezoekers vanaf 2025 ‘leren door te beleven’ over thema’s waterbeheer, energietransitie en nucleaire geneeskunde.

Het experience centre komt vlak bij de Energy & Health Campus op een plek bij het nieuw te realiseren Leisure en Business Resort Corfwater in de Pettemer duinen.
De komst van het experience center is het resultaat van een unieke samenwerking tussen betrokken partijen. Hermen van der Lugt, voorzitter bestuur Energy & Health Campus: "Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling. Het creëren van een open, toegankelijke plek in Petten waar we een breed publiek kunnen laten zien wat de organisaties tussen de hekken op de campus bedenken en uitvoeren op het gebied van nucleaire geneeskunde en de energietransitie. Ik zie deze ondertekening als een bekroning van al het voorbereidende werk van de afgelopen jaren. Het is een bijzondere mijlpaal die we samen hebben bereikt.’’

Ook dijkgraaf Remco Bosma van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is blij met de komst van het experience center: "Het is mooi dat we ook jongeren iets kunnen leren over de drie thema’s die aan bod komen in de experience, met het vertrouwen dat zij deze kennis door kunnen ontwikkelen in nieuwe technologieën voor de toekomst."

Urgente maatschappelijke thema’s

Waterbeheer, energietransitie en nucleaire geneeskunde zijn al decennialang belangrijke thema’s van grote betekenis voor Petten en de regio Noord-Holland. Denk bij nucleaire geneeskunde aan het maken van nucleaire geneesmiddelen van levensbelang voor velen. Elke dag worden wereldwijd meer dan 30.000 patiënten met kanker en hart- en vaatziekten geholpen met medische isotopen uit Petten. Op het gebied van energietransitie wordt baanbrekend onderzoek gedaan naar de groene, slimme en veilige energiemix van de toekomst op het gebied van zonne-energie, elektriciteit, biobrandstof, waterstof, batterijen en kernenergie. Waterbeheer is voor Petten en heel Noord-Holland al eeuwen een thema met hoge urgentie, met de kustversterking Petten-Camperduin als recent projectvoorbeeld.


Samenwerking

Onlangs tekenden de partijen in Strandpaviljoen Zee & Zo in Petten de samenwerkingsovereenkomst. Initiatiefnemers voor het experience center zijn de Energy & Health Campus, NRG|PALLAS, Europese Commissie Joint Research Centre, TNO en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. In samenwerking met de gemeente Schagen en Corfwater. Mede mogelijk gemaakt door De Kop Werkt!