SCHAGEN/HOLLANDSKROON - Winnen, het spel en gelijkwaardigheid. Dat zijn de drie belangrijkste ingrediënten van de ‘Streetwise Cup’. Voorheen heette het ‘Cruyff Courts 6 vs 6’, maar de organisatie heeft het voetbaltoernooi voor kinderen nieuw leven ingeblazen. En daar hoort een nieuwe naam bij. Daarbij kunnen nu ook middelbare scholieren meedoen. Zit je in groep 7 of 8 of ben je iets ouder: 12 tot 15 jaar, dan kun je je aanmelden met een team. De eerste voorronde is woensdag 17 maart.

De Streetwise Cup wordt georganiseerd door Team Sportservice en de voetbaldagen zijn verdeeld over meerdere dagen op het Cruyff Court in Schagen. Woensdag 17 en 24 maart zijn de jongens aan de beurt, de meisjes spelen donderdag 18 maart hun voorronde en jongeren van de middelbare school gaan nog een week later het duel met elkaar aan. De teams mogen zowel uit de gemeente Schagen als Hollands Kroon komen.

Straatvoetbalregels
Rina Blondeau van Team Sportservice: “De winnaars van de voorronde in Schagen plaatsen zich automatisch voor de kwartfinale. De duur van de wedstrijden hangt af van het aantal inschrijvingen. Het streven is minimaal tien minuten per wedstrijd. We spelen volgens de straatvoetbalregels van de Cruyff Foundation.”

Respect voor elkaar centraal
Daarin staat gelijkwaardigheid centraal. “De teams geven elkaar tijdens het toernooi ‘equality-punten’. Deze punten hebben alles te maken met positief gedrag naar anderen, gelijkheid, sportiviteit en respect. Elke deelnemer aan de Streetwise Cup is gelijk aan elkaar en wordt zo behandeld. Ook de scheidsrechters delen ‘equality-punten’ uit. De punten worden meegerekend om het toernooi te kunnen winnen”, licht de buurtsportcoach de gelijkheidsregel uit.

Geen gemengde teams
De teams spelen zes tegen zes, inclusief een ‘vliegende keeper’. Een team bestaat uit minimaal zes en maximaal tien spelers en mag niet gemengd zijn. Het is wel mogelijk om een team samen te stellen met kinderen van verschillende scholen. Tijdens dit voetbalkampioenschap in Schagen wordt er op alle Cruyff Courts in Nederland gestreden om een plaats in de landelijke finale. Wie daarheen mag wordt tijdens de kwart- en de halve finales bepaald.

Inschrijven is verplicht
Deelname aan het toernooi is gratis. Inschrijven is verplicht en gaat per team, dus niet per persoon. Dit kan tot en met maandag 8 maart via de inschrijfsite Actief in Noord-Holland. Zoek op plaatsnaam Schagen, ook al woon je in Hollands Kroon. Het Cruyff Court is gelegen pal naast het Regius College aan de Wilhelminalaan. Ouders en verzorgers mogen vanwege de coronamaatregelen niet meekomen. Rina Blondeau: “Ze mogen de deelnemers uiteraard wel bij de locatie afzetten en weer ophalen.”

Voor meer informatie, neem contact op met Team Sportservice Schagen | Hollands Kroon, Rina Blondeau: rblondeau@teamsportservice.nl of 0224-214774.