SCHAGEN - Na een langere vakantie, bijvoorbeeld in de zomer, gebeurt het vaker; (echt)paren vragen zich af “Hoe nu verder?” Soms omdat de vakantie, het meer tijd samen doorbrengen, is tegengevallen. Veel vaker omdat je merkt dat je in het jaar voorafgaand aan de vakantie de band met elkaar al bent kwijtgeraakt. Relatietherapie kan het tij keren.

Altijd hetzelfde…
“Ik was het zo zat”, vertelde laatst een cliënt aan mij. Haar man had, net zoals elke vakantie, zijn racefiets meegenomen. Ach, ze wist ook niet beter, dat was al zo toen de kinderen kleiner waren. Maar ineens was ze het zo ontzettend zat. Altijd hetzelfde, nooit eens aan haar gedacht. Soms bleef hij bijna de hele dag weg en kwam dan terug met prachtige verhalen. En nu ze erover nadacht was het thuis ook zo. Hij bepaalde veel, heel veel en waarom had ze dat eigenlijk altijd goed gevonden?

Tijd voor verandering
Ze wilde meer en ze wilde anders, maar zonder hulp wist ze niet goed hoe. Er waren best een aantal sessies nodig om weer naar elkaar te kunnen luisteren en elkaar ook echt te kunnen verstaan. Maar de wil om juist samen verder te gaan was aanwezig. Niet onbelangrijk bij relatietherapie.

Praat over wat er werkelijk speelt
Veel mensen doen in hun relatie aan struisvogelpolitiek; ze praten maar niet meer over wat er speelt, dan lijkt het er ook niet te zijn. In de praktijk zorgt dit ervoor dat de problemen ondergronds gaan en op allerlei rare manieren aan de oppervlakte komen. Bijvoorbeeld door al geïrriteerd te worden als de vuilnisbak niet buiten wordt gezet of als de ander de was op de verkeerde tijd en manier in de wasmachine stopt. Als er niet over de onderliggende problemen wordt gecommuniceerd is er de kans dat dit soort kleine problemen voorrang krijgen en de aandacht krijgen.

Relatietherapie: Praten, inzet en wil om iets te veranderen
Communicatie is natuurlijk een groot, zo niet het grootste, punt bij relatieproblemen. Tijdens de intake vraag ik door over hoe lang en hoe vaak problemen worden ervaren. Duidelijk moet zijn dat er bij beiden iets moet kunnen veranderen. Wat dat voor jullie is, bepalen jullie zelf, wat maakt dat ik nooit partij zal trekken voor een van jullie.

Relatietherapie kan altijd, het haalt niet altijd de liefde terug maar wel vaak het begrip voor elkaar! Anderen gingen jullie al voor en vertellen hun verhaal in ons eenmalige magazine. Vraag het magazine kosteloos aan via deze link. Veel leesplezier!