NOORD-HOLLAND - Studenten van het Horizon College en Regio College doen mee met het Nederlands kampioenschap voor mbo-studenten: Skills Heroes. Uit de regio Schagen heeft Ryan Verburg uit Warmenhuizen zich geplaatst voor de landelijke finale. Bij het vakgebied sanitaire- en verwarmingstechnicus hoopt Ryan op een podiumplaats. Hij volgt zijn mbo-opleiding bij het Horizon College en mede-opleider IW Noord-Holland in Heerhugowaard. Zijn leerbedrijf is Duteco in Zuid-Scharwoude.


Per finale en vakgebied strijden acht mbo-studenten om de nationale eer. De studenten die zich nu gekwalificeerd hebben, behoren tot de mbo-toppers in hun vakgebied. De Nederlandse kampioenschappen worden 21 en 22 maart gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch en worden georganiseerd door WorldSkills Netherlands.

Opvolger Sam Strijbis
Ryan (19) hoopt de opvolger te worden van de huidig Nederlands kampioen Sam Strijbis uit Dirkshorn. Ryan: ‘Ik zit in het laatste leerjaar van mijn opleiding en ik doe voor de eerste keer mee aan Skills Heroes. Ik heb er zin in en ben benieuwd hoever ik kan komen. Het zou heel leuk zijn als ik Nederlands kampioen kan worden in mijn vakgebied sanitaire- en verwarmingstechnicus.’

Naast Ryan zijn er nog vijf studenten van het Horizon College en Regio College die meedoen met Skills Heroes. De twee mbo-onderwijsorganisaties gaan vanaf augustus 2024 samen verder onder de naam Talland College, met locaties in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn, Purmerend en Zaanstad. Tijdens de finales van de Skills-wedstrijden trekken de studenten van de mbo-scholen al samen op.

De finalisten
Sanitaire- en verwarmingstechnicus: Ryan Verburg uit Warmenhuizen (Horizon College en mede-opleider IW Noord-Holland)
Verzorgende IG: Kim Zijlma uit Lutjebroek (Horizon College)
Metselen: Sam van Hove uit Heiloo (Horizon College en mede-opleider ESPEQ)
Meubelmaken: Jort Rommel uit Limmen (Horizon College)
Sanitaire- en verwarmingstechnicus: Sem Volkerink uit Assendelft (Regio College en mede-opleider IW Noord-Holland)
Bouwtimmeren: Stan Baltus uit Limmen (Regio College)

Wereldkampioenschap
Studenten die Nederlands kampioen worden, kunnen naar het wereldkampioenschap afgevaardigd worden. Dat wordt per opleiding bepaald. Het WK is dit jaar in de Franse stad Lyon en vindt plaats van 10 t/m 15 september 2024.