NOORD HOLLAND - Wie plannen heeft voor stadsnatuur, een bijenlint, een tiny forest of een ander natuurinitiatief in Noord-Holland kan maximaal € 5.000,- ontvangen van de provincie mits zij de andere helft via crowdfunding ophalen.

Tijdens deze ‘verdubbelaar’ actie werkt de provincie Noord-Holland samen met het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) én het crowdfundingplatform 'Voor je Buurt'. Zij organiseren workshops om initiatiefnemers op weg te helpen met het starten van een crowdfunding campagne. De provincie Noord-Holland heeft hiervoor € 50.000 beschikbaar gesteld.

Gedeputeerde Adnan Tekin (Natuur): “Deze samenwerking en actie is een mooie manier om inwoners en ondernemers te stimuleren om in hun eigen leefomgeving te investeren. Een mooi voorbeeld is Heiloo waar diverse soorten bloemen en bomen zijn geplant om de overlevingskansen van bijen te vergroten (een zogenoemd bijenlint). Deze initiatieven dragen bij aan meer natuur én biodiversiteit en die zoeken wij dus! Een mooie win-winsituatie.”

De website crowdfundingvoornatuur.nl is niet alleen bedoeld om geld op te halen. Crowdfunding kan ook bijdragen aan meer draagvlak, meer bewustwording in de omgeving en meer betrokkenheid bij het initiatief. Provincie Noord-Holland wil met de ‘verdubbelaar’ initiatiefnemers een steun in de rug geven.

Er zijn al meer initiatieven gerealiseerd in Noord-Holland: in Amsterdam-West is een terrein omgetoverd tot een groene oase en is een mussenkolonie uitgezet. Sinds dit voorjaar kunnen de padden in Overveen dankzij paddenschermen veilig de drukke weg oversteken. Margreet Pruijt van de campagne Red de Pad in Overveen is enthousiast over de crowdfunding: “Crowdfunding is ontzettend veel werk, maar geeft ook heel veel energie terug. Je kon er niet omheen dat we hiermee bezig waren!”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website www.crowdfundingvoornatuur.nl.

Op 13 september van 16.30 - 21.00 uur vindt in de Hortus Botanicus in Amsterdam de eerste workshop plaats waarin initiatiefnemers op weg geholpen worden met het starten van een campagne. Aanmelden kan via voornatuur@voorjebuurt.nl.