PETTEN - Bewoners van het Noord-Hollandse Petten zullen hun woonplaats moeiteloos herkennen in de nieuwe thriller Euphorbia, die vandaag uitkomt. Niet alleen het dorp, maar ook het nabij gelegen duinmeertje heeft een prominente plek in dit boek. Daarnaast speelt een huis aan de Korfwaterweg een grote rol.

Het dorp Petten vormt het decor voor de nieuwe thriller van de Heerhugowaardse Patricia Bouwhuis-Ooyevaar. “De witte, opengewerkte toren met het carillon, het plein voor de kerk, de camping: het komt allemaal voorbij in Euphorbia.” Hierin wordt de verdwijning onderzocht van een auteur die in de jaren zestig een huis had in Stilmond, het fictieve plaatsje waarvoor Petten model heeft gestaan. Een speciale hoofdrol is weggelegd voor buurtschap Het Korfwater. “Het huis dat in het verhaal beschreven wordt, is gebaseerd op één van de villa’s aan de Korfwaterweg. Maar de grootste inspiratiebron voor dit boek ligt tussen de duinen: het meertje dat dezelfde naam draagt als de weg.” Vanaf het pad richting het strand kan men dit vennetje zien liggen.

Zomerse zotheid versus winterse stilte

Toch zijn niet alle herkenningspunten die de lezer in Euphorbia tegenkomt tastbaar. Net als de badplaats aan de Noordzee is Stilmond ’s zomers een bruisende plek die overspoeld wordt door toeristen en badgasten. Na de zomer zijn camping en strandpaviljoen gesloten en heeft de zon plaatsgemaakt voor wind en regen. “Met name in Stilmond daalt buiten het hoogseizoen een doodse stilte neer. In deze setting vindt het verhaal van Adam plaats, de man die de verdwijning onderzoekt. Zowel hij als de auteur die zestig jaar geleden verdween, ziet de stilte aan voor een rust om te kunnen schrijven. Zijn speurtocht brengt meer aan het licht dan Adam - die zelf ook geen ongeschonden blazoen heeft - lief is. ”Dit nieuwe verhaal is opgebouwd uit een flinke dosis spanning en mysterie,” aldus de schrijfster. “Daarnaast moeten lezers niet terugdeinzen voor een vleugje horror.”

In tegenstelling tot de omgeving zijn alle personages in Euphorbia fictief.