SCHAGEN - Bijna iedereen kent ze nog wel. De schoolplaten die vroeger de muren van het klaslokaal sierden: 'De Noormannen voor Dorestad', 'Ter kruisvaart' of 'Luther op den Rijksdag te Worms'. Zomaar drie voorbeelden uit de serie 'Schoolplaten voor de Vaderlandsche Geschiedenis, getekend door Herman Isings. Schoolplaten waar je zo heerlijk bij kon wegdromen. Wie herinnert zich niet die ene meester, waarbij de gehele klas aan zijn lippen hing als hij uitgebreid vertelde over de spannende belevenissen van Michiel de Ruyter of de opstand tegen de Spanjaarden?

Op zaterdag 8 september kan het publiek tijdens Open Monumentendag even terug in de tijd wanneer Theo Kooijman een aantal van deze oude schoolplaten bespreekt in de CultuurHoek van bibliotheek van Schagen. Deze gratis lezing begint om 10.00 uur

.Theo Kooijman is vanwege zijn onderwijsachtergrond 5 jaar geleden begonnen met het verzamelen van oude schoolplaten. Inmiddels is hij in het bezit van een zeer uitgebreide collectie. Zijn verzameling bevat schoolplaten die betrekking hebben op de vakken geschiedenis, aardrijkskunde, natuur, leren lezen en opvoedkunde. Een aantal van deze schoolplaten is vanaf 8 september tijdelijk in de bibliotheek en in Museum Vreeburg te bezichtigen. Zaterdagmiddag 8 september is Kooijman vanaf 14.00 uur in het museum aanwezig om toelichting te geven op de daar tentoongestelde schoolplaten. De toegang tot het museum is die middag gratis.

De bibliotheek van Schagen is te vinden in Markt 18, Torenstraat 1A. De lezing van Theo Kooijman is gratis, wel graag vooraf aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl. Voor Vreeburg op Loet 14 hoeven belangstellenden geen reservering te maken.