ANNA PAULOWNA - "Zo, stelletje jankerds." Een halfuur voor er euthanasie werd toegepast bij de terminaal zieke Walter Kers (56), nam hij een laatste boodschap op voor zijn dierbaren. Kers maakte tijdens zijn leven het verschil als rechterhand van commandant zeestrijdkrachten Matthieu Borsboom. Ook toen het einde naderde.

De in Velsen geboren marine-officier was een bijzonder mens, zegt marinewoordvoerder Bernd Roelink. "Het was een charismatische man, een rolmodel en een voorbeeld voor velen."

Natuurlijk leider
Als assistent van de commandant strijdkrachten stond hij tussen de vice-admiraal en de manschappen in. "Hij was een publiek figuur en had een verbindende rol binnen de marine." Veel mensen kennen hem daarom, maar hij was ook zeer geliefd, weet Roelink. "Hij kon op een natuurlijke manier leiding geven en was altijd respectvol naar anderen toe."

Uit handen van toenmalig minister Jeannine Hennis-Plasschaert kreeg hij in 2015 een koninklijke onderscheiding. "Tijdens uw veelzijdige loopbaan heeft u zich een zeeman in hart en nieren getoond. Een vakman. Een natuurlijk leider", zo zei Hennis toen onder meer. Hij had volgens haar een 'antenne om de juiste signalen op te pikken' en was een echte 'man van de praktijk'. Kers werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. De oud-officier was trots op de onderscheiding: "Zeker vanwege wat de minister over me zei."

Werk neerleggen
Na een lange diensttijd moest hij in maart vorig jaar noodgedwongen zijn werk neerleggen vanwege zijn ziekte. Hij werkte 36 jaar bij de Koninklijke Marine, begon op 16-jarige leeftijd als matroos en eindigde met een functie bij de directie. Hij ging echter niet bij de pakken neerzitten en veranderde zijn website (tot dan toe gewijd aan zijn werk) in een persoonlijke webblog.

Zijn eerste blogpost kwam op 10 april 2019 online. Kers wilde één keer zijn verhaal doen aan iedereen. De kanker moest niet zijn leven domineren, vond hij. "Ik vind het ook leuk om te weten hoe het met jou gaat en heb behoefte aan leuke verhalen. Ik mankeer niets in mijn kop."

Positieve en minder positieve artikelen volgden elkaar op. Vorige maand ging zijn gezondheid rap achteruit. Hij gaf zelf aan zich er van bewust te zijn dat het einde dichterbij kwam. "Alles wat ik nu onderneem kan wel eens de laatste keer zijn. Ik heb bijvoorbeeld vuurwerk besteld om bij zijn dochter haar woongroep af te steken. Dat is echt voor het laatst. Gaan we nog Kerst vieren? Of oud en nieuw en dan heel hard roepen 'Gelukkig Nieuwjaar'? Ik weet het niet."

'Tot ziens, allemaal'
Op 31 december 2019 plaatste Kers zijn laatste bericht. "Sommigen zijn al op de hoogte maar anderen wat minder maar ik zal maar met de deur in huis vallen. Het gaat niet goed met mij en binnenkort is het allemaal voorbij."

Hij had er moeite mee de dood te accepteren. "Ik schrijf dit met tranen in mijn ogen. Tot ziens allemaal, wat er hierna ook moge zijn. De liefde die ik heb mogen ontvangen van jullie, in wat voor vorm dan ook, voelt enorm goed. Gebruik die liefde nu voor jezelf en je naasten en maak er iets moois van. Het gaat jullie goed."

Op 6 januari overleed Walter Kers op 56-jarige leeftijd. Zijn uitvaart is maandagmiddag om 13.45 uur in de Dukdalf, Den Helder. Oud vice-admiraal Matthieu Borsboom zal een toespraak houden en naar verwachting zijn er veel marinemensen bij aanwezig. Maar het meest bijzonder is misschien wel de laatste toespraak van Kers zelf die hij vlak voor zijn overlijden opnam. Het filmpje wordt tijdens de uitvaart op een scherm vertoond. Hij kijkt naar beneden: "Zo, stelletje jankerds. Als jullie dit zien, betekent het dat ik ben overleden en dat hier mijn kist staat."

Na de afscheidsdienst wordt Kers in besloten kring gecremeerd. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter.