'T ZAND - Bezoek op zondag 12 juni de traditionele open dag van Landschap Noord-Holland in Eendenkooi 't Zand. De gidsen en vrijwilligers hebben een feestelijk programma samengesteld in deze meer dan 400 jaar oude eendenkooi. Ook bijzonder leuk voor kinderen.

Historische eendenkooi in mooi weidegebied

Vlak na de inpoldering van de Zijpe werden er verschillende eendenkooien aangelegd in de nieuwe polder. Direct achter de Zijperdijk lag toen de zee. De eendenkooien lagen hierdoor op een zeer strategische plaats. Eenden die 's nachts op het wad foerageerden, werden overdag de eendenkooi in gelokt. Zo ook in Eendenkooi 't Zand, waarvan de opbrengst destijds ten goede kwam aan weduwen van walvisvaarders uit het nabijgelegen dorp Oudesluis. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig van deze historische gebieden over. Eendenkooi 't Zand is behouden gebleven en door Landschap Noord-Holland helemaal in oude staat hersteld. Nog steeds worden hier eenden gevangen, maar nu krijgen de eenden een ring en daarna hun vrijheid terug. Ben je benieuwd hoe de ruim 400 jaar oude eendenkooi er uit ziet? Kom dan zelf een kijkje achter de schermen nemen.

Zondag 12 juni is van 11.00 tot 15.00 uur de open dag. Je mag dan zelf door de eendenkooi en het achtergelegen weidegebied wandelen. Op diverse punten staan vrijwilligers om uitleg te geven. Toegang gratis en aanmelden is niet nodig. Meer praktische informatie vind je op www.gaatumee.nl