SCHAGEN - De tekeningen van het nieuwe Integraal Kindcentrum (IKC) De Ark aan de Vincent van Goghlaan liggen klaar en de aannemer is gecontracteerd. Kinderen van 0 t/m 12 jaar kunnen in de nabije toekomst leren in een inspirerende omgeving die helemaal van deze tijd is. Het nieuwe schoolgebouw is duurzaam met een circulair interieur, centraal leerplein, buitenlesruimte en een grote moestuin.

Basisschool de Ark (Stichting Kopwerk) en kinderopvang ’t Hummeltje (Kappio) bundelen de krachten voor het nieuwe IKC. Samen ontwikkelen zij een doorgaande leerlijn voor het nieuwe IKC, waardoor de kinderopvang en het onderwijs naadloos op elkaar aansluiten. Duurzaamheid is een belangrijk thema bij de ontwikkeling van de gemeenschappelijke visie én het nieuwe gebouw met een uitdagende buitenomgeving, zo vertelt Tjallina Liebregts, schoolleider van de Ark: “Het duurzame interieur en exterieur met onder andere een buitenlesruimte en moestuin leert de kinderen rekening te houden met de toekomst, de wereld om hen heen en elkaar. IKC De Ark wordt dé plek om te leren over duurzaamheid en het belang daarvan.”

Buitenlesruimte

In het nieuwe gebouw wordt binnen met buiten verbonden door veel glas in de gevels en het prachtige uitzicht op de vijver en het park. Het groene schoolplein, compleet met moestuintjes en een buitenkring voor lessen in de buitenlucht, nodigt uit tot bewegen en ontdekken. “De leeromgeving is meer dan alleen het klaslokaal. We stimuleren kinderen om zelf zaken te onderzoeken en te ontdekken. Deze unieke buitenlesruimte is daar uitstekend geschikt voor”, aldus de schoolleider. Liebregts vervolgt: “Moestuinen zijn het middel bij uitstek om kinderen bewust te maken van hun omgeving. Kinderen zijn gezond bezig in de buitenlucht en leren spelenderwijs over de natuur en goede voeding. Het werken in moestuintjes geeft een extra impuls aan het werken met hoofd, hart en handen. Iets wat we bij de Ark en ‘t Hummeltje erg belangrijk vinden.”

Hechte banden
Het kleinschalige karakter blijft in stand. “De Ark is een school met een hart voor alle leerlingen. De leerkrachten kennen oprecht alle kinderen en we hebben hechte banden met de ouders. Dat zal straks op het IKC niet anders zijn”, aldus Liebregts. Marga Hendriks, directeur-bestuurder van de overkoepelende kinderopvangorganisatie Kappio vult aan: “Dat geldt ook voor de kinderopvang. Wij zijn professionals op het gebied van pedagogiek, opvoeding, creativiteit, beweging en ontwikkeling. Alle medewerkers bieden begeleiding die past bij de individuele behoeftes van kinderen. Voor de allerjongsten is er ruimte voor rust, verzorging en regelmaat om te voeden, te slapen en te knuffelen.” In het nieuwe IKC zijn kinderen vanaf 0 jaar welkom. Afhankelijk van de leeftijd volgt de uitdaging in het spelen, bewegen, ontdekken en taalondersteuning. Liebregts: “We werken met dezelfde thema’s en stemmen het spel en leeraanbod met elkaar af, zodat kleuters en peuters op ontwikkelniveau met elkaar kunnen leren. Dit is een onderdeel van de doorgaande leerlijn.” Marga Hendriks besluit: “Samen spelen, lachen, eten, leren en troosten: we maken van elke dag een prachtige dag.”2

Efficiënt, flexibel, duurzaam, toekomstgericht en vooral kindgericht is het motto van het IKC. Opvang en onderwijs van 7.15 tot 18.15 uur met een gemeenschappelijke pedagogische visie. Interesse? Dan kunt u zich nu al aanmelden en meegroeien naar het nieuwe gebouw via ark@kopwerk.nl.