SCHAGEN - Het afvalbrengstation in Schagen is sinds 1 maart 2023 ook van dinsdag t/m vrijdag tussen 18.00 en 21.00 uur en op zondag tussen 12.00 en 17.00 uur geopend. Inwoners kunnen dan hun snoeiafval, puin en grond kwijt, zonder dat het personeel van HVC aanwezig is. Na Hoorn zijn Schagen en Den Helder de volgende gemeenten waar een onbemand afvalbrengstation van start gaat.

Drukte op het afvalbrengstation

Al jaren nemen de bezoekersaantallen op de afvalbrengstations toe. Dat is goed nieuws, want het inleveren van grof afval op het afvalbrengstation draagt bij aan een beter milieu. Door grof afval in te leveren bij het afvalbrengstation kan het hergebruikt worden en gaan kostbare grondstoffen niet verloren. Jouw oude spullen krijgen een tweede leven. Zo worden er van een kapotte tuinstoel of wasmand weer zeepflacons, bierkratten en bermpaaltjes gemaakt.

Nog makkelijker voor inwoners

Keerzijde van deze drukte is dat de wachtrijen langer worden. HVC wil het zo makkelijk mogelijk maken om afval te blijven scheiden. Gertjan de Waard, directeur inzameling HVC: 'We zijn op zoek gegaan naar een oplossing voor de drukte op het afvalbrengstation. In 2020 zijn we gestart met een onbemand afvalbrengstation in Hoorn. Hier wordt veel gebruik van gemaakt en de ervaringen zijn positief, daarom starten we ook in Schagen en Den Helder met een onbemand afvalbrengstation.'

Trage stromen


Tijdens de onbemande uren kunnen de drie zogenaamde 'trage' afvalstromen gebracht worden: snoeiafval, puin en grond. Het kost namelijk vaak veel tijd om deze spullen uit een auto of aanhangwagen te laden. Er is daarom voor gekozen om het inleveren deze 3 stromen tijdens de onbemande uren mogelijk te maken.

Veilig

In de avonduren en op zondag is er camerabewaking en kentekenregistratie. Dit voor de veiligheid van bezoekers, en om in geval van misbruik, bijvoorbeeld bij storten van bedrijfsafval, daders op te kunnen sporen en aan te kunnen geven.