PETTEN - Het strand van Petten in Schagen heeft een nieuwe hulpstrandvonder. Inge Liefhebber neemt na 30 jaar het stokje over van haar vader Rein Liefhebber.


Commissaris van de Koning Arthur van Dijk beëdigde Liefhebber vandaag in Haarlem. Ook de ouders van Liefhebber en Marjan van Kampen, burgemeester van Schagen, waren aanwezig bij de beëdiging.

De burgemeester is zelf de hoofdstrandvonder. Zij wordt bijgestaan in haar taak door de hulpstrandvonder. De hulpstrandvonder waakt over het strand, en zorgt dat de goede instanties worden ingeschakeld als er grote voorwerpen aanspoelen. Wanneer er in een zeer zeldzaam geval bijvoorbeeld een olievat aanspoelt, hebben de hulpstrandvonder en de burgemeester contact en maken ze samen een plan.

Bij de beëdiging van Liefhebber werd ook stilgestaan bij de 30 jaar trouwe dienst van haar vader. In zijn tijd als strandvonder maakte hij dagelijks op de quad een rondje op het strand. Hij maakte bijzondere dingen mee. Zo was hij betrokken bij de berging van een lichtschip van Texel tijdens zijn aantreden in 1991 en strandden er jaren geleden olievaten uit Zeeland.

Liefhebber heeft de liefde voor het strand met de paplepel ingegoten gekregen. Als klein kind ging ze al mee met haar vader. Hij was 53 toen hij strandvonder werd. Nu ze zelf 53 is, stapt ze in zijn schoenen. “Dat is wel heel mooi. Mijn vader nam het zelf over van zijn oom, die geen kinderen heeft. Nu heeft mijn vader het overgedragen aan mij.” De beëdiging was ook erg bijzonder voor haar. “Het was heel mooi om dit mee te maken, met de burgemeester en mijn ouders erbij. De schitterende ruimte in het provinciehuis maakte het nog specialer."