HOORN - Melissa Heisterkamp is geboren en getogen in Hoorn. Een nuchtere, sportieve maar ook enthousiaste en spontane dame die deelnam aan het nieuwe televisieprogramma Miss and Mr. Sport en Fashion, wat tot afgelopen zondag 8 wekenlang op RTL5 te zien was. 


Afgelopen zondag was de finale van het eerste seizoen te zien. Melissa Heisterkamp heeft ondanks haar nuchtere houding ‘’Ik vind het vooral leuk om mee te doen, en ik zie het allemaal wel..’’ de knop weten om te zetten om niet alleen te genieten, maar ook meer te geloven in haar eigen kunnen, dit eens durven uit te stralen en de angst voor de mening van anderen los te laten, wat uiteindelijk resulteerde in het behalen van de felbegeerde titel van Miss Sport and Fashion 2017.

Miss and Mr. Sport and Fashion is een televisieprogramma waarin de zoektocht naar de meest sportieve en tevens fashionabele man en vrouw van Nederland centraal staat. Fashion staat met name bekend vanwege de modellen en de wat kleinere maten, middels dit programma hopen de kandidaten en programmamakers of zij te laten zien dat ook mensen met iets grotere maten al dan niet atletisch, prachtige modellen kunnen zijn, zowel op gebied van sport en fashion. Een volgend seizoen komt er zeker verteld Fashion.

Om deel te nemen aan dit programma en ook daadwerkelijk kans te maken op de winst is veel voorbereiding nodig, zo heeft Melissa Heisterkamp ook ervaren; “Ik train ongeveer 10x per week. Zowel voor als na mijn werk ben ik in de sportschool te vinden, waarbij ik wel probeer om 2 rustdagen in te bouwen” vertelt de vrouw die ook nog een eigen bedrijf runt. Een druk programma dus voor de Hoornaar die het heerlijk vindt om te sporten, al is dat normaliter wel iets minder vaak als ze nu deed; “Je moet een stapje verder gaan om de titel te pakken. Daarnaast eet ik aangepast” legt Heisterkamp haar weekschema uit, iets wat het nodige effect heeft; “Sinds ik mijn voeding heb veranderd merk ik zoveel verschil. “Voor mij is het heel belangrijk om fit te blijven omdat ik me daardoor ook veel beter voel en meer focus heb. Mentaal brengt het zoveel positieve voordelen met zich mee, iets wat in al mijn bezigheden goed van pas komt’’.

Tijdens dit programma moesten alle kandidaten tal van opdrachten verrichten, waaronder sportieve opdrachten; bootcamp, krachttraining en fitnessfotoshoots waarbij zij werden beoordeeld op kracht, uithoudingsvermogen, de vooruitgang in hun ‘’fysiek’’ en doorzettingsvermogen. Maar ook op Fashion gebied moesten de kandidaten hun mannetje staan middels fotoshoots, catwalkruns en performance. Om de titel van Miss en Mr. Sport & Fashion te verdienen kwam er meer kijken dan alleen de looks en het presteren op het gebied van sport, en ging het steeds meer om het zijn van een personality en persoonlijke groei. Je kunt namelijk niet alleen mooie prijzen winnen, waaronder 10.000 euro aan opdrachten en een auto voor een jaar, maar je wordt ook ambassadrice voor MMSF en goede doelen. Zo moesten de kandidaten tijdens het programma zich ook inzetten voor het goede doel het Leontienhuis. Hierbij moesten de kandidaten op hun eigen manier geld inzamelen, om spinningsfietsen vrij te krijgen voor een spinningsevent begeleid door Leontien Zijlaard- van Moorsel. Uiteraard moesten zij ook op korte termijn een team bij elkaar weten te krijgen en werd er gekeken naar de creativiteit in hun ondernomen acties.

Dat Melissa goed op weg was bleek ook wel uit aflevering 5 waarbij zij de unanimiteits-kaart verdiende. Een kaart waarmee zij de volgende ronde niet weggestemd kon worden. Deze kaart had zij verdiend omdat zij in een zeer korte tijd niet alleen haar ‘’Fysiek’’ flink had aangepakt, maar omdat zij steeds meer van zichzelf durfde te laten zien – dit bleek o.a. uit de interviews, de resultaten die zij boekte met haar fotoshoots en de gesprekken met performance coach Roberto Elan.

Bij het winnen van deze titel kwam er dan ook een enorme ontlading vrij verteld Melissa; ‘’Het was het gehele proces waarbij ik niet anderen maar juist mezelf wilde overtuigen van waar ik toe in staat ben, met de essentie: als je maar gelooft in jezelf.’’ ‘’Ik ben een strever, heb een winnaars-mentaliteit en doe altijd wat ik moet doen’’, maar Melissa geeft ook aan dat zij daarbij altijd een innerlijke strijd ervaarde met haar eigen gedachten en angsten. ‘’Ik vergeleek mezelf altijd met anderen, wat invloed had op mijn eigen kunnen’ vertelt Melissa. Door hier aan mee te doen merkte ik afgelopen jaar van strijd, moeilijkheden, en het continue willen behouden van mijn shape, dat het steeds meer ging over wie ik zelf ben, wat ik wil in het leven, en dat ik echt alles kan bereiken wat ik wil, als ik hier zelf maar in geloof.

Ondanks mijn eigen gedachten en oude patronen, train ik mezelf nog steeds elke dag om te geloven in dat je kunt bereiken wat je wilt en zijn wie je wilt, als je daar zelf maar in gelooft. Dit is dan ook iets wat ik anderen dolgraag zou willen meegeven. Door af te stappen van het denken in angsten en doemscenario's heb ik namelijk steeds meer kunnen genieten van de opnames en uiteindelijk het lopen van de finaleshow- ik heb gestraald en genoten van het moment zonder me te laten leiden door mijn faalangst.. met als ware kers op de taart – de Titel Miss Sport and Fashion.