SCHAGEN - In november verzorgt Livius Onderwijs in Schagen de cursus ‘Degrote “Volksverhuizingen”’. Docent is Jona Lendering. Hij heeft in Leiden geschiedenis en aan de Vrije Universiteit Amsterdam oudheidkundegestudeerd. Cursus data zijn donderdag 4,11,18en 25november 2021van 13:30tot 15:30inDeNieuweNes, Schoenmakerspad1,1741XMinSchagen. Deelnamekost€110.

De aanhalingstekens rond “Volksverhuizingen” staan er meteen reden. Wat is immers een volk? Wat verstaan we onder verhuizing? Beide begrippen zijn problematisch en dat maakt het onderwerp zo interessant: in de overgangstijd tussen Oudheid en Middeleeuwen gebeurde van alles, bleef ook veel hetzelfde, maar was de uitkomst duidelijk. Het Romeinse Rijk maakte plaats voor Germaanse opvolgerstaten, voor een Byzantijns Rijken voor het Kalifaat van Damascus.

De cursus is omvat vierthema's:
• Van Oudheid naar Middeleeuwen: een algemeen overzichten een kortoverzicht van de diverse theorieën
• Volksverhuizing, wat is dat en wie schreven erover, wat zijn hun vooroordelen, en helpt de archeologie ons verder?
• De Visigoten: het ontstaan vaneen migrerende stam, Alaricals Germaanskoningen Romeinsgeneraal, het ontstaan van een koninkrijk, het ontstaan vaneen eigenidentiteit; de Hunnen, de Franken, de Vandalen, de Bourgondiërs, de Ostrogoten
• Delange zesde eeuw: de Avaren, de Slavischevolken, deArabieren, KareldeGrote

U kunt zich inschrijven op www.livius.nl.Wiltumeerinformatie,neem dan contact op met Annelies Kaas- van der Meulen, tel. 0613900384.