TUITJENHORN - Zaterdag 16 maart wordt in bibliotheek Tuitjenhorn de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd gehouden. Ook de winnaars van de drie voorrondes bij KopGroep Bibliotheken doen mee. Vorige maand wonnen Jente Geestman (Basisschool Comenius, Den Helder), Lutein Pennings (Basisschool St. Janschool, Breezand) en Daan Mahieu (Basisschool De Vliekotter, Oosterend) een voorronde bij KopGroep Bibliotheken. Zij maken nu kans op een plek in de provinciale finale.

Kwartfinale
In totaal doen er 29 Noord-Hollandse schoolkampioenen in drie regionale kwartfinales mee met de Voorleeswedstrijd. De voorlezers zijn afkomstig uit groep 7 en 8 van de basisschool. Ze wonnen al de voorrondes op hun school én een van de 29 lokale voorrondes in Noord-Holland. In de kwartfinales gaan ze opnieuw de strijd aan. Ze lezen ook daar weer een fragment voor uit een zelfgekozen boek.

Jury
Een deskundige jury bepaalt wie van de deelnemers het beste en boeiendst voorleest. De kwartfinale in Tuitjenhorn wordt gepresenteerd door André Accord, die tijdens het juryberaad de voorlezers en de supporters entertaint.

Provinciale finale
De kwartfinalisten strijden om een plaats in de provinciale finale op woensdagmiddag 10 april in Openbare Bibliotheek Amsterdam. De voorlezer die hier als beste uit de bus komt, vertegenwoordigt Noord-Holland tijdens de feestelijke landelijke finale op 22 mei in Schouwburg Amstelveen. Hun klasgenoten en leerkrachten zijn dan welkom om hen te komen aanmoedigen. De vakkundige jury wacht dus een zware taak om uiteindelijk te bepalen wie van hen zich een jaar lang de Nationale Voorleeskampioen 2019 mag noemen.