SCHAGEN - De hele maand maart stond in het teken van kunst op het KindCentrum Waldervaart in Schagen. Leerlingen namen deel aan het project ‘Beeldend Vormen’ van De Kunstweken. Afgelopen donderdag werden de resultaten gepresenteerd tijdens een kunstroute door het KindCentrum. Glunderende leerlingen en leraren, verwonderde ouders en geïnteresseerde buurtgenoten brachten dit project hiermee tot een prachtig einde.

Samen leren en creëren
Binnen het KindCentrum Waldervaart werken basisscholen, kinderopvang en dagbehandeling samen vanuit één gezamenlijke visie. De Antoniusschool (so), De Tender (sbo) en Parlan werken samen aan verschillende projecten, waaronder De Kunstweken. “Wij geloven in het samen leren en creëren vanuit een gezamenlijke visie om de ontwikkeling van een kind optimaal te stimuleren”, aldus Layla Assouik, leidinggevende van Parlan Centrum voor Daghulp Schagen.

Beeldend vormen tijdens De Kunstweken

De Kunstweken heeft het project ‘Beeldend Vormen’ ontwikkeld vanuit het idee dat jezelf creatief uiten vrij maakt. Het geeft zelfvertrouwen en leidt tot een gevoel van waardering. Daarnaast voelen kinderen die ruimte krijgen om hun binnenwereld te ontdekken zich gelukkiger en presteren zij op diverse vlakken beter. Allerlei materialen en technieken zijn geïntroduceerd tijdens het project en de kinderen hebben zich in korte tijd ontpopt tot ware kunstenaars. Louise Bos, directeur van sbo De Tender, benadrukt dat kunst leerlingen daarnaast ook verbindt. “Ons KindCentrum heeft een zeer gemengde populatie, maar door samen kunst te maken en elkaars kunst te waarderen vallen de verschillen even weg. Leerlingen ontdekken zichzelf, maar ook hun klasgenoten op een nieuwe manier.

Workshops
Tijdens De Kunstweken volgden leerlingen uit diverse groepen van KindCentrum Waldervaart workshops van Marjoke Mors en beeldhoudster Joke Beers van Artfarm uit Heerhugowaard. Zij leerden kinderen van alle leeftijden werken met verschillende druktechnieken, gips en gasbeton. Er werden ook workshops verzorgd door enthousiaste leraren. Zo toverden Irene Veldman (De Antoniusschool) en Jaike van Zanten (De Tender) een volledig klaslokaal om tot een atelier. Leerlingen kregen hierbij de volledige vrijheid om te experimenteren met verf. Dat was even wennen (“Mag ik écht schilderen met mijn voeten juf?!”), maar de resultaten zijn verbluffend.

Afsluitende kunstroute

De kunstwerken van de leerlingen zijn afgelopen donderdag tentoongesteld op de kunstroute door het KindCentrum Waldervaart. Leerlingen, leraren, ouders en buurgenoten vulden de gangen om het werk van de jonge meesters te bewonderen. Directeur van so Antoniusschool Schagen, Chantal van der Raaij: “De opkomst was veel hoger dan verwacht – ontzettend leuk voor de leerlingen en onze teams. Je ziet de kinderen oprecht groeien door dit project en het podium dat hun kunst krijgt.” Als klap op de vuurpijl werd er per deelnemende school een gigantische poster onthuld waarop van iedere leerling een schilderij in miniatuur is afgebeeld. Deze posters krijgen een mooie plek in het KindCentrum, want kinderkunst verdient alle aandacht!