SCHAGEN - Medewerkers en kinderen van Basisschool De Ark en kinderopvang ’t Hummeltje vierden op 26 november het bereiken van het hoogste punt van het nieuwe Kindcentrum aan de Vincent van Goghlaan in Schagen. Schoolleider Tjallina Liebregts: “Voor de kinderen is dit de leukste mijlpaal tot nu toe. De contouren van het nieuwe gebouw zijn nu echt goed zichtbaar, waardoor de bouw nog meer leeft.”

Het hoogste punt bevindt zich op 6,3 meter, boven de toekomstige voordeur. De kinderen ontvingen tijdens de viering een gepersonaliseerde rolmaat om dat nog eens na te kunnen meten. Het werd een feestelijke dag, zonder pannenbier, maar met lekkere taartjes. Tjallina Liebregts van Basisschool De Ark en Marijke Rozenbroek, pedagogisch medewerker van kinderopvang ’t Hummeltje, verzorgden een videoverslag vanaf de bouwplaats, waar ze Peter Slooves van De Geus Bouw vragen stelden over de voortgang van de bouw.

“De bouw gaat voorspoedig”, vat Liebregts samen. “Het betonnen dak is gestort, de kozijnen zijn geplaatst en de boomstammen liggen klaar voor gebruik.” Deze echte boomstammen vormen straks de steunpilaren van het dak. “Het hout geeft een natuurlijke uitstraling en sluit helemaal aan bij het belang dat wij als school hechten aan duurzaamheid en bij de andere circulaire keuzes die we maken voor de inrichting. Zo worden onze oude sjoelbakken geupcycled naar memoborden voor de ouders en knappen we bestaande meubelstukken van Marktplaats op. In combinatie met strakke, nieuwe meubels, wordt het een heel modern én huiselijke geheel.”

Het leeft
Aan alles is te merken dat de nieuwbouw leeft. Tjallina: “Met de kinderen brengen we regelmatig een bezoekje aan de bouwplaats, die heel dichtbij is. Leerlingen fietsen er zelf ook langs en hebben het over de grote kraan. Zelf neem ik een iets andere route naar huis, zodat ik elke werkdag even kan spieken. Dat aanzicht maakt me zo blij.” Ook in het Sinterklaasverhaal speelt de nieuwbouw een rol. Zo hebben leerlingen van groep 3-4 helmen van de bouwpieten gevonden. Die zijn blijkbaar ’s nachts aan het werk geweest. De school hoopt de bouwpieten op 3 december op de school te verwelkomen en meer te weten te komen.


Peuters en kleuters

Ondertussen worden kinderopvang en onderwijs steeds verder geïntegreerd. De samensmelting betekent een gemeenschappelijke pedagogische visie en een doorgaande leerlijn. Het spel- en leeraanbod op elkaar afgestemd. Corinne Laninga: “Het leerplein van de peuters en de kleuters krijgt steeds meer vorm. Daar spelen ze straks samen in bijvoorbeeld een themahoek, bouwhoek of aan de zandtafel.” Tjallina Liebregts vult aan: “We hebben soms meerdere rondleidingen per week. Het geeft heel veel energie om te zien dat de nieuwbouw niet alleen bij de kinderen leeft. Ook de omgeving ziet dat we iets heel bijzonders aan het neerzetten zijn in Schagen.”